Това е главният резултат от заседанието на Съвета Русия-НАТО вчера в португалската столица, предаде ИТАР-ТАСС.

На пресконференция след срещата президентът на Русия Дмитрий Медведев съобщи, че е предложил на партньорите от НАТО като основа за обсъждане идеята за създаване в Европа на така наречената секторална система за ПРО.
Руският президент не навлезе в техническите подробности на идеята, но особено наблегна, че във всички случаи, каквато и да се получи в крайна сметка европейската система за ПРО, Русия е готова да участва в нея изключително на равноправна основа. Ще кажа дори нещо повече - нашето участие може да бъде само партньорско. Никакво друго участие, така да се каже като мебел, привидно, не може да има. Или участваме пълноценно, обменяме информация, отговаряме за решаването на едни или други проблеми, или не участваме изобщо. Ако не участваме изобщо, то по разбираеми причини ще бъдем принудени да се защитаваме. Именно затова от страна на Русия бе формулирана цяла съвкупност от идеи за това по какъв начин да участва в европейската ПРО. Това са принципите на действително равноправие, прозрачност, технологичност и отговорност за едни или други задачи, подчерта Медведев, цитиран от БТА.

 "Ако заедно ще се занимаваме с противоракетната отбрана, тя не бива да нарушава съществуващия паритет. В противен случай ще се стигне до надпревара във въоръжаването, тоест ПРО може да е и конструктивна, и опасна", заяви още руският президент.

Президентът на САЩ Барак Обама е имал непланирана среща на четири очи с руския президент Дмитрий Медведев около 15-20 минути по време на форума на НАТО в Лисабон, съобщи Дарик, позовавайки се на Асошиейтед прес. Срещата между президентите е била много сърдечна, макар че не всички обсъждани теми били приятни.

На срещата на върха в Лисабон е била приета и стратегия за изтегляне от Афганистан, която предвижда многонационалните сили постепенно да прехвърлят на афганистанската армия воденето на бойните действия до 2014 г., съобщи генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. В отговор на това талибаните заявиха в комюнике, че НАТО е обречена на провал в Афганистан. "Увеличаването на войските им, техните нови стратегии, новите им генерали, новите им преговори и новата им пропаганда нямат никакъв ефект", твърдят още талибаните.

Няколко хиляди души се включиха в мирно шествие в центъра на Лисабон, за да протестират срещу срещата на върха на НАТО, която се проведе в португалската столица, предаде Франс прес.

България също участва в срещата на върха на НАТО. Българският президент Георги Първанов съобщи, че евентуалните ангажименти на България по финансирането на системата за противоракетна отбрана (ПРО) ще бъдат доста минимални. Той изтъкна, че България има готовност да изпрати още наши военни в Афганистан, в допълнение на около 560-те, които служат в Кабул и Кандахар, допълва bTV.