Изборният ден във Варна започна нормално, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Велин Жеков. Отворени са всички 405 секционни комисии в града. Две от тях са подвижни, а други шест са в болнични заведения. Имащите право на глас във Варна са 283 442 души.

Слаба е активността в първите часове в изборния ден.

Във Варненска област секциите са 648, а броят на гласоподавателите е 391 хил. 199. Две са мобилните секции - в район Приморски и в с. Тополи.

От полицията във Варна съобщиха, че няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. За осигуряване на безпроблемното протичане на изборния ден, както и за гарантиране на реда и спокойствието в града и региона, са ангажирани 652 полицейски служители.

Право на глас имат 283 хил. 442 души.

Общо 66 са партиите и коалициите, получили регистрация за участие в местните избори. Във Варна избират между 11 кандидати за кмет. Претендентите за 51-местния общински съвет са около 900. Двама на всеки 100 варненци са включени в листа. За едно място в общинския съвет се борят 14 души.

Както София и Пловдив, освен за кмет на общината и съветници, варненци могат да гласуват и за кмет на района измежду 45 кандидати. 

В първите часове желаещите да упражнят вота си не бяха са затруднени.

Броят на бюлетините за Варненска област е рекорден - над 1,2 милиона. На тези избори не е задължително да се гласува с всички бюлетини. Може да се гласува за избор на кмет, но не и за общински съветници, например, или обратно.

Листите за общински съветници са с номера до 100, а преференциите започват от 101. Имената на кандидатите за общински съветници не са записани в бюлетината. При желание да се даде преференция техният номер може да се провери в списък пред изборните секции.

На тези избори няма машинно гласуване в нито една от секциите.

Вотът ще се смята за валиден, ако сте гласували само за една партия или коалиция, като поставите знак Х или чавка в кръгчето с неговия номер с химикал, пишещ със син цвят. Квадратчето "Не подкрепям никого" за първи път ще присъства в бюлетината за местни избори и заема последното място в нея.

На изборите не се допуска гласуване с шофьорска книжка или задграничен паспорт. Службите на МВР, които издават документи за самоличност, ще работят днес от 08:30 до 19:30 часа.

Повече служители и по-обучени са заети в изборния процес, за да се улесни обработването на книжата. Жалбите до вчера бяха единици.

В ОД на МВР - Варна работят денонощни телефонни линии за приемане на сигнали от гражданите, свързани с нарушения на изборния процес: 052/615 166, 052/652 324 и 052/652 323.

Сигнали и жалби могат да бъдати изпращани и на електронния адрес на ОДМВР - Варна: varna@mvr.bg. Сигнали ще се приемат през целия ден и на тел. 112.