Втори ден продължава обявеното бедствено положение във Варна, но вече постепенно влиза в нормалния си ритъм на живот.

Целият град е покрит с листа, изтръгнати дървета, счупени клони и покриви на сгради.

Общинските служби продължават почистването на морската градина и улиците в града. Тепърва ще се остойностяват щетите от бедствието.

Вижте снимки >>

Вероятно в края на деня бедственото положение ще бъде отменено, но трябва да се види какво ще реши Кризисният щаб, съобщи кметът на града Благомир Коцев.

"Най-важното е да възстановим тока, в някои от кварталите - "Галата", "Боровец" и "Зеленика", на места няма и вода. Екипите разчистват опасните зони и дървета, шахтите. Утре смятаме, че учениците трябват да се върнат в училищата. Детските градини ще работят", заяви Благомир Коцев.

Снимка: БТА

Днес учениците на територията на общината ще провеждат учебните си часове онлайн, за да могат да бъдат огледани дърветата в дворовете на учебните заведения.

Снимка: БТА

В 4 училища, където е необходимо време за отстраняване на нанесените щети, обучението ще е онлайн 3 дни.

Снимка: БТА

В почти всички общини, които са разположени в северната част на Варненска област, има обявено бедствено или частично бедствено положение. В Девня са отменени учебните занятия. Все още има райони без ток.

Още кадри от бедствието ВИЖТЕ ТУК>>

Второ денонощие е затворен пътят Варна - Добрич.

Стотици товарни автомобили са блокирани. За леките има обходен маршрут през Балчик.

Има аварирали тежкотоварни автомобили в района на село Любен Каравелово, предава БНТ. Тировете пречат на снегопочистващите фирми да изчистят трасето и да осигурят нормалната проходимост на пътя.

Третокласният път Балчик - Добрич е отворен и преминаването през него се осъществява без проблеми.

Край Аксаковска панорама колоната от автомобили е огромна. Някои от шофьорите чакат повече от 24 часа.

Бедственото положение заради силния вятър продължава в 6 общини на Шуменска област. В Каолиново, Никола Козлево, Венец, Хитрино, Каспичан и Нови пазар, работят екипите за отстраняване на повредите в електрическата мрежа. Поради липса на електричество е нарушено водоподаването в 6-те общини. Всички пътища са отворени, по третокласната пътна мрежа в северната част на областта движението е при зимни условия.

Бурята е прекършила електрическите стълбове, скъсала е обледените проводници и населените места в община Нови пазар са без ток повече от 36 часа.