Три бенгалски тигъра, два леопарда и два риса ще радват посетителите на зоопарка във Варна. Леопардите ще останат скрити за публиката, докато не приключи ремонтът и модернизацията на клетката им. През това време любителите на тези големи котки ще имат възможност да следят развитието им в социалните мрежи, където екипът на зоопарка ще споделя всичко за живота им, съобщи директорът на зоопарка Иванка Стоянова.

Бенгалските тигри пристигат от Словакия. По думите на Стоянова те са предоставени на Варна чрез безвъзмезден размножителен заем, без да има ограничения за престоя им. Същото важи и за другите големи котки, пристигнали в зоопарка.

Вижте снимки >>

Тигрите ядат по 6-7 килограма месо - конско или пилешко, на ден, допълни зооинженерът Георги Тодоров. По думите му всяка седмица имат по два "гладни дни". Причината да не им се дава храна е, че в природата не винаги успяват да уловят плячка. Мъжкият тигър се казва Сириус и тежи около 270 килограма. Компания му правят Айда и Бела, които са с по-скромни размери.

Снимка: БТА

Рисовете и леопардите нямат имена, допълни Тодоров. Той уточни, че двата леопарда са 10-годишни, като мъжкият е черен. Най-млади от пристигналите във Варна котки са рисовете. Мъжкият е 2-годишен, а женската - с година по-възрастна.

Снимка: БТА

Стоянова допълни, че сега е започнал ремонт на местообитанията на средноголемите котки и вълците. Стойността на проекта е около 800 000 лева. Ремонтът ще продължи близо 6 месеца.

Снимка: БТА

С новите котки в зоопарка вече живеят над 60 вида животни, допълни Стоянова. За пръв обаче публиката във Варна ще може да види бенгалски тигри и леопарди.

През тази година броят на посетителите на зоопарка е рекорден за последното десетилетие. От началото на януари до края на септември да се порадват на животните са преминали повече от 160 000 посетители. През лятото зоопарка са разглеждали до 1000 души на ден.

Очакванията са, че сега, след като в атракциона пристигнаха три бенгалски тигъра, два леопарда и два риса, интересът ще бъде много по-голям в сравнение с предишни години, дори и през зимата, посочи Стоянова.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

За всички животни екипът на зоопарка полага много грижи. Това е причината в момента да има около 90 бебета от различни видове. За хищниците се полагат и специални "аниматорски" усилия. Храната се крие, за да следват животните естествените си инстинкти. Местообитанията им се обогатяват, за да развиват физическите си умения, обясни още директорът на зоопарка.

Зоопаркът във Варна е обявен и за спасителен център, допълни тя и припомни, че намерилите бедстващи животни първо трябва да звъннат на 112 или на т.нар. Зелен телефон. Така се задействат специалистите от районната екоинспекция, които отиват при обадилия се и решават къде да бъде настанено намереното животно. Стоянова допълни, че от началото на годината през спасителния център в зоопарка са преминали 65 животни от 26 вида, като най-много са птиците. Част от тях са върнати в природата, други са станали част от колекцията на зоокъта.