Специализирана акция се проведе в центъра на Варна. В нея са участвали служители на ГД ”Криминална полиция” – София и на ОД на МВР-Варна, съобщи Дарик.
Около 16 ч. на ул. “Княз Борис I 84” след обед е претърсена заложна къща „ВИП“ със собственик и управител В. Х. Д. /54 г./.
Поводът за действията е образувано от Окръжна прокуратура – Варна досъдебно производство от 2008 г. за документиране на организирана престъпна дейност. Става дума за склоняване към проституция, свързана с трафик на хора с цел получаване на облаги от тази дейност. Полицейските действия са проведени под ръководството на прокурор от ВКП.
Зад инициалите В. Х. Д. се крие името на сина на покойния конституционен съдия и бивш министър в правителството на Димитър Попов Христо Данов - Веселин Христов Данов, предаде БГНЕС. Веселин Данов е задържан за 24 часа с полицейска заповед.
Веселин Данов е избран за общински съветник от Народняшка земеделска партия „Никола Петков“ и е член на комисията по архитектура и устройство на територията във Варненския общински съвет. По неофициална информация още през 2002 г. за Веселин Данов има събрани достатъчно данни, че е финансирал отпечатването на фалшивите пари. Но поради намеса на магистрати и политически дейци, уличените през 2002 г. за това лица са освободени от съда, разкритата машина за печатане на задгранични паспорти и фалшивите пари е запалена, а впоследствие е изчезнала. Игнорирани са иззетите като веществени доказателства фалшива валута, мастила и други допълнителни елементи.