Работници от пътностроителните фирми блокираха ключови точки от пътната инфраструктура в страната в 16 часа днес. Протестът е организиран от браншова камара "Пътища" заради неизплатени от държавата средства за извършени от компаниите от бранша дейности.

Вижте снимки >>

Пътна блокада пред МС

Пътни строители се събраха на протест пред сградата на Министерски съвет в София и блокираха движението по бул."Дондуков" за кратко.

Работниците са облечени в сигнални жилетки, някои от тях са с каски. Те носят и плакати, на които пише: "Защо обезкървявате пътищата?", "200 хил. служители или 200 хил. безработни, кое избирате?", "Държава без пътища няма!", предаде БТА.

Блокада на Драгичево

Работници от пътно-строителни фирми, производители и монтажници на мантинели блокираха за един час от 16,00 ч. до 17,00 ч. и пътя между Перник и София на кръстовището в пернишкото село Драгичево. Недоволните настояха да получат дължимите им пари за свършената от тях работа.Четирикилометров участък по пътя Перник - София от с. Драгичево до границата на Пернишка област е ремонтиран от "Пътища Перник" ДЗЗД, с което АПИ има договор по ЗОП за поддържане на републиканските пътища на територията на областта.

Строителите се оплакват, че са си свършили работата, която не е заплатена. Според главния инженер Росен Миланов обектът е приет от Агенция "Пътна инфраструктура", но не са преведени никакви пари от дължимите за ремонта на шосето 2,6 млн. лв. По думите му дружеството е извършило и множество други текущи ремонти на пътища в областта, за които не е получило нито лев. "На 12,7 млн. лв. възлизат неиздължените пари за построени от нас обекти", твърди Миланов.

Той уверява, че от тях 5,3 млн. лв. са фактурирани и въпреки това не са платени. Това довело до задлъжняване с ДДС от страна дружеството.

Според Миланов от март не са превеждани никакви пари на "Пътища Перник", а от три месеца хората са без заплати. Сметките на дружеството са блокирани от НАП заради невнесени за два месеца осигуровки. "Използвали сме всички наши ресурси, дори теглихме кредити. Подведохме и фирми партньори, дължим пари на доставчици, дължим за осигуровки", каза Миланов. Протестиращите поискаха оставката на министър Виолета Комитова.

Кметове на населени места и граждани се опасяват, че през зимата ремонтираният участък от трасето между Перник и София няма да може да се почиства, защото в този му вид в него не могат да влязат снегорини.

Към недоволните се присъединиха и жители на селата Кладница и Драгичево. На протеста дойде и Мая Манолова, която заяви, че ще се постарае да доведе министър Комитова на място. Заради блокирането на пътя се образува дълга колона от автомобили от София към Перник. Полицията отбиваше колите в посока столицата на пътен възел "Даскалово" по автомагистрала "Струма".

Протестна блокада имаше и при пътен възел "Благоевград - юг" на магистрала "Струма".

Тежка техиника затапи Аспаруховия мост

Служители на фирма "Пътно поддържане Варна 2018"  блокираха движението в двете посоки и по Аспарухов мост в морския град.

Протестиращите струпаха тежка техника на платното и издигнаха транспаранти с надписи: "Съжаляваме за неудобството, но държавата е в ремонт", "Ще има зима без снегорини" и др.

Очакваше се демонстрациите да продължат час, но участниците започнаха да пропускат автомобили по-рано.

Протестът е заради неизплатени средства за зимно поддържане през миналата година. Недоволните настояват и да има възлагане на тази дейност за предстоящия зимен сезон, за да може да се подготвят за него.

"Държава без пътища няма", "Пътищар е гордост, а не унижение!" и други, гласят още издигнатите от тях плакати.

Служители на пътно-поддържаща фирма във Варна блокираха движението по Аспарухов мост в крайморския град

Снимка: БТА

Методи Иванов от фирмата обясни, че компанията има неизплатени задължения за зимното поддържане през миналата година. За следващата зима нямаме никакви средства за осигуряване на материали и техниката, допълни той и уточни, че това е една от причините хората да са на протеста.

Във фирмата работят повече от сто души, които не са вземали заплати няколко месеца.

Георги Георгиев, който е шофьор в компанията, посочи, че не са получавали заплати от 4-5 месеца, а причина е, че няма изплащане на средства от Агенция "Пътна инфраструктура". Той изрази надежда протестиращите да бъдат чути.

Блокада на пътя Русе-Бяла

Работници от пътностроителна фирма се събраха на протест и блокираха пътя Русе-Бяла, в района на кръстовището за село Иваново.

Протестиращите, облечени в сигнални жилетки и с каски,  скандираха "Искаме си парите. Стига само обещания", като носеха и плакати с надписи: "Платете ни сега!", "Не сме крадци!", "Ще има зима без снегорини!", "Държава без пътища няма!", "Свобода за бизнеса" и "Ако спрем да работим, как ще се приберете за Коледа".

"Тук сме, за да получим това, което сме изработили, както и да имаме работа. Имаме неизплатени пари от началото на годината", обясни собственик на фирма.

Блокираха Околовръстното на Пловдив край Първенец

Работници и представители на пътностроителни и пътноподдържащи фирми протестираха и блокираха за кратко /минути/ Околовръстното шосе на Пловдив край Първенец.

Те настояват за изплащане на блокираните им от 4-5 месеца възнаграждения и твърдят, че са изпълнили възложените им дейности, но не са получили никакво заплащане. И настояват да се намери методика за разплащане на изработените от тях средства към момента.

Представител на браншовата организация обясни, че от пет месеца фирмите работели по пътни обекти с държавно финансиране не са получавали пари по договорите си. Става дума за проекти като ремонта на магистрала "Тракия", както и за други замразени от Агенция "Пътна инфраструктура" обекти. Текат преговори с министерството и очакваме да си получим плащанията.

На протеста не стана ясно кои фирми представляват присъстващите, тъй като самите те отказаха всякаква информация и настояваха да се говори само с организаторите. Фирмите обаче настояват държавата да им плати за извършената строителна дейност през последните месеци.

Протестни пътни блокади имаше и в други градове в страната.

Пътно-строителни фирми от Хасковска област се включиха в националния протест на бранша, като излязоха с камионите си на пътен възел Димитровград, на автомагистрала "Марица".

Пътно-строителни фирми от Хасковска област се включиха в националния протест на бранша, като излязоха с камионите си на пътен възел Димитровград, на автомагистрала "Марица".

Снимка: БТА

Работници от "Пътни строежи" блокираха пътя Русе - Свиленград в района на Велико Търново.

Снимка: БТА

Според браншовата камара "Пътища" отношението на държавата към действащите в резултат на обществени поръчки договори е абсурдно. Председателят на Управителния съвет на камарата Стефан Чайков обясни мотивите за протеста.

"Да заостри вниманието на обществото, че се забавят някои процеси по подготовката на зимния период, че има забавяне по още други дейности в АПИ. Освен това не сме получавали от доста време пари, нито се позволява да се фактурират вече сертифицирани дейности".

Браншовата камара "Пътища" и държавата ще уточняват детайли от финансов и правен аспект. До четвъртък докладът от работната група трябва да бъде представен на служебния премиер Стефан Янев.

"Тази правна рамка гарантира цялата стойност на дължимите суми към пътно-строителния бранш. Държавата открито призна, че тези пари ни се дължат, 870 милиона са тези, които са фактурирани и сертифицирани, и има някакъв обем от средства, който е необходим за консервиране на вече започнатите ремонти", каза Чайков.

Според него най-важно за пътните фирми е "да тръгне някакво разплащане, за да можем ефективно да се подготвим за зимата, и второ - да получим перспектива".