Градският съвет на БСП взе решение съветниците от формацията да поискат оставката на председателя на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов, съобщиха от пресслужбата на партийната централа в крайморския град. Въпросът ще бъде поставен на предстоящото заседание на местния парламент, което е планирано за 29-и и 30-и септември.

Мотивите за искането на оставката е управлението на общинските дружества и предложението за поскъпване на билетите за градския транспорт.

Миналата седмица комисията по "Финанси и бюджет" прие новите цени на билетите и картите и ако ОбС одобри промените, гражданите на Варна ще пътуват с по-евтини месечни карти, но с по-скъпи еднократни хартиени билети. Цената на билета, купен от машина на спирка, се повишава на 1,50 лв, а от самите превозни средства -  2 лева. При покупка на превозен документ през интернет сайт или мобилно приложение цената ще е 1,20 лв.

От БСП смятат, че в резултат на некомпетентно управление, с малки изключения фирмите са в тежко финансово състояние. Особено остро стои този проблем в "Градски транспорт" ЕАД, където, според БСП, витаят и сериозни съмнения за злоупотреби.

От партийната централа допълват още, че съветниците в никакъв случай няма да подкрепят и предложението за поскъпване на билетите за пътуване в градския транспорт.