Работещите в специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания (популярна като Белодробната или Тубдиспансера) във Варна излязоха на протест и затвориха пътя от града към Белослав. Причината за недоволството е, че токът на лечебницата е спрян заради неплатени сметки, а служителите не са получавали заплати вече 10 месеца.

Д-р Петър Петров, завеждащ стационарно отделение към Белодробната болница, обясни, че след прекъсването на електричеството вече не могат да бъдат осигурявани елементарни битови условия за болните и те са пуснати да си ходят, като са им дадени лекарства. Микролабораторията обаче не работи, не са вземани контролни изследвания от пациентите и не можем да кажем каква е степента на риск те да заразяват околните, допълни Петров. Според него Община Варна не е помислила за хората, спирайки финансирането на лечебното заведение. За болните няма алтернатива, няма къде да се лекуват, обясни лекарят. Той коментира още, че заради спрения ток в момента е преустановено издаването на всякакви документи, включително насочване към ТЕЛК.

В протеста се включиха и представители на партия "Възраждане". Лидерът ѝ Костадин Костадинов посочи, че проблемът с издръжката на Белодробната болница се коментира от много години, но вместо да се реши, се задълбочава. Той беше категоричен, че лечебното заведение трябва да бъде запазено и най-добре е Общината да плати натрупания дълг от близо 800 хиляди лева. Бюджетът на Варна е достатъчно голям, коментира Костадинов и заяви, че държавата също би трябвало да помогне, защото след като има пари да подпомага бежанци и да праща оръжия, би следвало да намери и за лечението на българските граждани.

Представителите на "Възраждане" посъветваха протестиращите да отидат на предстоящото заседание на Общинския съвет в града. Костадинов каза още, че в сряда, заедно с членовете на парламентарната група на партията, ще отиде на разговор по темата с министъра на здравеопазването.

Междувременно Община Варна излезе с официална позиция, където е посочено, че тя няма законов ангажимент да финансира дейността на болницата, която обслужва Северна България. Въпреки това има готовност да предложи на Общинския съвет изплащане на трудовите възнаграждения на служителите на Тубдиспансера в случай, че държавата осигури средства за покриване на остатъка от дълговете му. Те са изцяло свързани с лечебната дейност, която се финансира от държавния бюджет, се казва в позицията на Общината. За последните 10 години от бюджета на града са изплатени на болницата над 3,5 милиона лева за покриване на натрупани задължения. Въпреки многократните апели към министерството на здравеопазването, няма повишаване на субсидията за нейната работа.

През 2015 г. Общинският съвет във Варна взе решение дейността на Тубдиспансера да бъде прехвърлена към друга болница в града, а той да бъде ликвидиран като търговското дружество. Решението бе потвърдено през ноември 2022 г., но все още няма реакция от министерството на здравеопазването.