На този етап пациентите от Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания- Варна не могат да останат на лечение в града. Това каза пред журналисти доц. Момчил Мавров, началник на кабинета на министъра на здравеопазването.

По думите му във Варна няма подходящи условия за тях и ще се търсят възможности пациентите да бъдат насочени към подходящи лечебни заведения в Бургас, Русе, Добрич, Велико Търново. Каквото е необходимо, ще бъде направено за пациентите, включително и осигуряване на лекарства, за да продължи лечението им, допълни доц. Мавров. Ако бъдат намерени подходящи условия за болните, ще останат за лечение във Варна, добави той.

Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания-Варна е общинско търговско дружество и няма механизъм, по който държавата да подпомага привилегировано едно или друго лечебно заведение, каза още доц. Мавров. Има механизъм, по който се субсидират определени дейности, като лечението на туберкулоза е една от тях, припомни той. Не ми е известно някое друго лечебно заведение да е фалирало, освен преди девет години в Пловдив, когато фалира белодробна болница и дейността беше поета от университетската болница, посочи той. Това беше в момент, в който общината абдикира от възможностите си да се грижи за лечебното заведение и може да е дошъл такъв момент и за Варна, добави доц. Мавров.

Министърът на здравеопазването Асен Меджидиев е поканил в сряда областния управител на Варна, кмета на града, управителя на лечебното заведение и директора на Регионална здравна инспекция - Варна, за да се обсъди проблемът с болницата и да се търсят възможни решения.

Доц. Мавров увери, че всички суми, които МЗ дължи по нормативна база и по договор за субсидиране и съгласно отчетената дейност, са платени на болницата навреме.

През ноември тази година общинските съветници посочиха, че през последните десет години Община Варна е отпуснала на болницата над 3,5 млн. лв. за покриване на задълженията й. Лечебното заведение има натрупани дългове към енергодоставчик. Токът на лечебницата е спрян заради неплатени сметки. По-рано днес работещи в болницата протестираха заради неплатени възнаграждения.