Възстановяването на всички обекти, които са в процес на строителство, като например участък от тротоара на бул. "Приморски", тротоар на ул. "Ана Феликсова", както и проблемни участъци от уличните платна, ще бъдат отстранени за сметка на фирмите- изпълнители, тъй като обектите все още не са приети от общината.

Щетите по пътната инфраструктура, които са в гаранция, също ще бъдат поети от тях, съобщиха от община Варна.

Снощи на терен работиха екипи по почистването, продължаваме работа днес за ликвидиране на последиците от вчерашния дъжд. Това заяви кметът Иван Портних на пресконференция, в която участваха районни кметове, представители на администрацията и на фирмите по сметопочистване и възстановителни дейности.

Между 75 и 107 литра на кв. м в периода 13-13,30 ч. е бил интензитетът на дъжда, който се изля във Варна вчера, сочат данни на синоптика Вяра Рафайлова от НИМХ - Варна. От 13,30ч. -14,45 ч. съответно количеството е било - до 160 литра на кв.м. Пикът на валежа е бил в рамките на 5 минути, след което той отново достига 70-80 литра на квадрат, при месечна норма около 50 литра.

"С други думи за два часа е паднала нормата дъжд за месец и половина, което е съпоставимо с интензитета при бедствието в Аспарухово през 2014 г.", каза кметът.

Вчера по време на валежа новоизградените охранителни канали в района са поели количеството вода безпроблемно. "Работихме в тясна връзка с районните кметства, с пожарната и със сметопочистващите фирми. Има екипи, които разчистват наносите и възстановяват нанесените щети", каза Иван Портних.

"Ясни са проблемните зони - ниската част в града, като започнем от бул. "Цар Освободител", Летния театър и крайезерния път. Там, където имаше закъсали автомобили и бе блокиран трафикът, всъщност с десетилетия стои нерешен въпроса с канализацията, тъй като е смесена - дъждовна и битова. Това перманентно затруднява поемането на водите", каза още кметът.

Той допълни, че Община Варна има два проекта за решаване на проблема - за разделяне на канализацията, на стойност около 40 млн. лв., който с възстановителните работи ще достигне 60 млн. лв., и вторият проект - за изграждане на колектора Битоля - Пирин, който ще пресича водите, идващи от по-високата градска част. Той също е на стойност около 40 млн. лв. Към момента обаче средства за реализиране на тези проекти няма.

Относно изграждането на бул. "Левски", кметът заяви, че няма преки щети по изградената към момента инфраструктура. Заради количеството вода и влага в почвата обаче, известно време няма да може да се работи на обекта. По отношение на подлеза на Шипка - едно от най-невралгичните места в града, кметът посочи, че оттам минава битов колектор на канализацията, като при големи водни количества шахтите на колектора избиват и съоръжението се наводнява. Иван Портних допълни още, че подлезите по бул. "Левски", включително и наводненият, ще бъдат основно ремонтирани със средства от Инвестиционната програма.