С решение на правителството днес отпускаме 500 000 лева за довършване на катедралата във Варна - "Св. Прокопий Варненски", съобщи в началото на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов.

Това е първото заседание на кабинета след европейските избори и първото решение, предварително заложено в дневния ред на правителството.

Борисов каза, че варненският храм, който той нарече "катедралата във Варна", е "разкошна" и той не знае "дали такава е строена досега".

На заседанието присъства и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който благодари на премиера за отпуснатите пари и посочи, че държавата и общината във Варна са давали нееднократно в последните години средства за ремонта на храма. По думите му, в  духовно отношение отпуснатите средства ще имат отблясъка си за десетилетията напред и изтъкна, че един построен храм е нова небесна врата, нов дом за молитва.

Митрополит Йоан благодари и на кмета на Варна за последователната подкрепа, като изтъкна, че вече шеста година помощта от страна на общината е в размер на 1,4 млн.лева.

Правителството отпусна днес пари за проекти на още три общини - София, Габрово и Петрич.

"На Столична община отпускаме 15 млн. лева за доставка и модернизация на метровлаковете в града. Габрово ще получи 4 милиона лева за ремонт на пътищата в района, които бяха разбити от тежката техника, строяща инфраструктурни проекти там, а на община Петрич се дават 1.4 млн. лева за изграждане на път между комплекса Рупите и археологическите разкопки на един от големите антични градове - Хераклея Синтика", съобщи Бойко Борисов.

20,9 млн. лева е общата сума за четирите общини.

Премиерът призова регионалния министър Петя Аврамова, която днес има рожден ден, без никакво забавяне да работи по пътните проекти в страната.