Кървавата серия в Сърбия, с участието на тийнейджъри, убийци, продължава.

Ден след масовото убийство на 8 ученици и учителка от 13-годишния Коста, друга тийнейджърка извърши въоръжено нападение в училище в Белград - този път инцидентът се размина без жертви.

15-годишна бивша ученичка от частната гимназия "Руджер Бошкович" е наръгала с кухненски нож 15-годишно момче и преподавателката си, 40-годишна жена, предадоха сръбският Блиц и Радио Б92.

Също като убитата от седмокласника учителка и пострадалата днес преподавателка е преподавала история.

Момичето е нападнало най-напред с хладното оръжие своя съученик и връстник, а преподавателката е пострадала, докато се е опитвала да спаси момчето.

Сръбските медии уточняват, че за щастие, и двамата наръгани от тийнейджърката не са сериозно пострадали. Няма опасност за живота им.

Учениците и учителите от училището са били евакуирани, вижда се и много полиция на мястото на нападението от разпространените от "Блиц" кадри.

"Петнадесетгодишната бивша ученичка Л.И. влезе към 16 часа в двора на училището, извади кухненски нож и нападна своя връстник А.Р.", това написа местният вестник "Ало!".

"След това тийнейджърката нападна и педагожката, която се притече на помощ на ученика", допълни Б92.

"Пристигналият бързо полицейски патрул арестува Л.И., а пострадалите бяха откарани в болница", посочи още радиото.

"Причините за атаката са в процес на изясняване. Според неофициална информация Л.И. и А.Р. са били приятели", написа от своя страна местният в. "Политика".

Най-масовият непълнолетен убиец в света зарази с ужасяващия си акт свои връстници, а дори и много по-малки деца.

Снимка: БТА

Появиха се и имитатори - за подобни случаи бе съобщено и от Сърбия, и от Босна.

Третокласник от още едно белградско училище е направил списък с ученици, които иска да убие, бе потвърдено днес от Министерството на вътрешните работи на Сърбия за белградските медии, съобщава вестник "Политика". От полицията съобщиха, че сигналът бил подаден тази сутрин в 10 часа. Полицията разследва твърденията на училището.

Заместник-директор на основно училище "Десанка Максимович" днес повикал белградската полиция и докладвал, че отдавна има проблеми с ученик от трети клас. Той заявил, че при пристигането си в училище момчето симулирало, че стреля по охраната, а след това в двора гонило деца от по-малките класове. След това ученикът влязъл в час и направил списък с всички ученици, които иска да убие, пишат медиите в Белград, съобщава БТА.

Полицията ще проведе разговор с детето, което е на девет години. Момчето и преди е правило проблеми, но никой не е реагирал, отбелязва "Политика".

Същевременно момиче на 15 години нарани днес с нож свой приятел на 16 години и учителка на 44 години. Бившата ученичка от средно училище "Руджер Бошкович" пристигнала с кухнески нож в училището. Учителка, която се опитала да й вземе ножа, е била одраскана по ръката. Тийнейджърката, която вече не учи в това учебно заведение, е била задържана от полицията.

Снимка: БТА

Подражателят на Коста от Босна пък е 18-годишен - изказал възхищение от убиеца на 8 деца и се заканил да има клане.

Полицията там задържа 18-годишен младеж от западния град Бихач, който заплаши в социалните мрежи, че ще копира масовата стрелба вчера в училище в Сърбия, отнела живота на девет души, предадоха Ройтерс и БТА.

Младежът е задържан по обвинения в застрашаване на сигурността и тероризъм по нареждане на прокуратурата на Унско-санския кантон, съобщи говорител на полицията.

Според информацията тийнейджърът, идентифициран от полицията с инициалите А.З., и в миналото е отправял заплахи в социалните медии. Разследване срещу него миналата година е било прекратено, тъй като все още не е бил навършил пълнолетие, за да бъде подведен под отговорност.

Средното училище в Бихач, което А.З. е посещавал, направи изявление днес, в което съобщи на учениците и родителите да не изпадат в паника заради заплахите, като изтъкна, че властите са информирани за неговия случай.

"Това момче, което уби осем деца, е мега крал за мен", написа А.З. в профила си в Инстаграм. "Отдавна подготвям нещо подобно за икономическото училище в Бихач. Ще има невиждано клане в Бихач, кълна се в живота си!"

Снимка: БТА

А.З. визираше 13-годишното момче, което се предаде вчера в сръбската столица Белград, след като взе два от пистолетите на баща си и уби осем ученици и охранител в коридора и в час по история в тяхното училище.

Целият регион беше шокиран от масовото убийство в училището в Белград. Според експертите още по-тревожни са реакциите на някои тийнейджъри в социалните мрежи, които изразиха подкрепа и възхищение от младия стрелец.

Босненският в. "Дневни аваз" идентифицира младежа от Босна като Айдин Зулич.

Заразната вълна от имитатори на Коста се наблюдава на фона на тридневния траур в Сърбия и хилядите сърби, които се стичат на лобното място на децата и учителката им с цветя и свещи.

Междувременно бе съобщено, че тестът за наркотици на 13-годишния убиец от Белград е отрицателен.

Снимка: БТА