Мравки мутанти се появиха във Варненско. Не бяхме виждали толкова големи екземпляри. Поне не нападат и не хапят, засега..., разказаха хора, които са ги виждали. Сигнали за новия вид мравки идват от село Аспарухово. Тук има странни животинки. Има и скорпиони, разказаха местни пред репортер на Varna24.bg.

Мравките са големи - около и над 2 сантиметра.

От Природонаучния музей във Варна казаха, че не разполагат със специалист по насекоми.

Според експерти това са мутирали Formica polyctena. Срещат се и у нас. Защитен вид са. Половината от корема им е зает от киселинна отровна жлеза, заобиколена от мощна мускулна торбичка. Когато мускулите се свиват, отровата се изхвърля на разстояние от няколко десетки сантиметра. Стъблото между гръдния кош и корема се състои от един сегмент (petiolus), носещ вертикална люспа. Огромни мравуняци с височина над един и половина метра съдържат стотици хиляди мравки (до милион или повече). Гнездата се изграждат от клонки, игли и друг растителен и почвен материал.

В западна Полша, в изоставен ядрен бункер от Студената война "Special Object 3003 Templewo", беше открита необичайна "колония" от мравки Formica polyctena, която се състои само от работници от около милион насекоми (без женски и мъжки).