Мор по гълъбите. За това сигнализират варненци, живеещи в различни райони на града. Често се сблъскваме с разпръснати по земята пера, дори с части от трупове на пернати, разказват те пред "Фокус". Хората свидетелстват, че и техни познати са чули за мистериозна смърт, който застига гълъбите.

На репортерско запитване от Българското дружество за защита на птиците отговориха, че при тях не са постъпвали такива сигнали.

Всяко живо същество щом се е родило, ще умре, философски отсичат нашите читатели. Не може да няма логично обяснение, разсъждават те. Според хората може причината да е в увеличената популация на котки през тази година.

Гларусите също нападат гълъби, обясниха специалистите от БДЗП.

Варненският гълъб е една от българските породи гълъби, около която има най-много спорове по отношение на името. Счита се, че това е най-точното поради факта,че на всички изложби с международно участие,включително ИНТЕРТАУ през 1988 година в София, тези в Дахау, Германия и Шумен, гълъбът беше представен под това име. С такова име породата е известна в Европа.

Отглежда се в почти цялата източна част на страната,но се среща и в много градове и села на южна България. Според стари селекционери породата води началото си от гълъби от Египет и Турция, по-късно кръстосани с руски гълъби, донесени от белогвардейски емигранти след революцията от 1918 година.

В Русия се отглеждат две подобни породи, известните - кременчугски и московският едноцветен гълъб. По-старите гълъбари си спомнят,че за подобряване на породата са използвани породи със спуснати крила, като плевенски и ломски гълъби.

Характерно за породата е красивата стойка, с къси крака,крила под широката и дълга опашка, дълго тяло, къс клюн, кръгла глава и големи изразителни очи.

Походката на гълъба е много грациозна и почти се доближава до тази на ломския гълъб.