Преди 55 години на този ден официално е открита Морска гара във Варна.

Строителството на сградата е започнало през 1966 година и е завършено две години по-късно. Морска гара е определяна като уникално съоръжение за приемане потока пасажери.

В 3-етажния комплекс, който осигурява панорама към морето, има ресторант, магазини и офиси, а в непосредствена близост до него се намира съвременна яхтена марина.

Над 100 000 пасажери са преминали през Морска гара през последните години.

Районът около пасажерския терминала е обновен и предоставя рекреационна територия за пристигащите круизни туристи, както и зона за отдих на жителите и гостите на Варна.

Зоната за отдих и развлечение на Морска гара е с площ от 27 дка, част от прилежащата зона на Пристанище "Варна-Изток". В партньорство между Община Варна и Пристанище Варна пространството беше социализирано и превърнато в атракционна пешеходна алея. Там се организират мащабни културни и спортни събития - като празника на града, международната регата "Tall Ships", "FUNCITY+" и др.

В района има обособен паркинг, който улеснява туроператорите на круизни кораби и посетителите с коли. Освен със собствен транспорт, посетителите могат да стигнат до Зоната за отдих и развлечение на Морска гара и с автобусни линии 20, 17А, 39.