На много места във Варна около контейнерите за отпадъци има торби с боклуци, макар че съдовете са почти празни. Причината - контейнерите се отварят с педал и това затруднява хората, особено по-възрастните.

Новата съвременна система за събиране и транспортиране на отпадъците бе въведена в града преди година. Сега обаче има контейнери, които са счупени и неподдържани.

Проблемът с поддържането на чистотата във Варна не е от вчера. Често контейнерите за отпадъци са препълнени и около тях се образуват микросметища.

Явлението не подминава и така наречените "елитни райони" като квартал "Бриз".

Пред БНТ Милена Недялкова от Община Варна коментира, че битовите отпадъци в по-голямата част на града се извозват два пъти на ден, а през лятото, когато има много туристи, е предвидено контейнерите да се изпразват три пъти на ден. По нейни думи непрекъснато се извършва контролна дейност, следи се за чистотата и при констатирани нарушения, некачествено изпълнение, се налагат санкции, предвидени в договора.

Сметопочистващата фирма вече е санкционирана и глобите дават ефект.

От Общината допълниха, че при сигнал за повредени контейнери за отпадъци те се ремонтират веднага за сметка на фирмата-изпълнител.