Варна ще остане с осакатен бюджет в условията на криза и инфлация, на неотворени европейски програми. Така кметът на Варна Иван Портних коментира решението на областния управител Марио Смърков да обжалва продажбата на 16 общински имота пред Върховния административен съд.

Преди дни Административният съд във Варна определи жалбата на предишния областен управител срещу решението на Общинския съвет като неоснователна. Според магистратите, решението на общинските съветници в града не е противозаконно.

Мотивите на новата жалба на областния управител са изцяло политически, обяви председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов. Той смята, че в жалбата на Марио Смърков, депозирана по-рано днес пред Върховния административен съд, няма правни аргументи.

Няма юрист, който да каже, че решението на Общинския съвет за имотите е незаконосъобразно. Във Варна има достатъчно класни преподаватели по право, които могат да потвърдят това, а Марио Смърков можеше да се консултира с тях, каза Тодор Балабанов.

Иван Портних за пореден път призова министърът на туризма Илин Димитров да даде позиция за бараките на "Златни пясъци", които според кмета работят две години незаконно.

Казусът с 16-те общински имоти е от обществен интерес, който трябва да бъде защитен, а позицията ни е формирана след подробен анализ, обясни вчера областният управител на Варна и призова партиите да не употребяват темата в хода на кампанията.

"Отнасям се с голямо уважение към публичните изяви, както и инициативи на представители на политическите партии, но правомощията на областния управител, и в частност защитата на обществения интерес, не могат и не следва да бъдат използвани за постигане на цели, стоящи пред участващите в изборите формации, още по-малко да бъдат употребявани в хода на предизборната кампания", каза Смърков.

Решението на Варненския административен съд е неправилно, тъй като в него понятието целесъобразност е изтълкувано превратно, каза старши юрисконсултът на областната управа Светослав Василев. "Изложили сме над 5 законови норми, които считаме, че са нарушени", посочи той. И допълни, че съдът е допуснал и процедурни пропуски. По време на делото от областната администрация са поискали съдебно-икономическа експертиза, която да изследва инвестиционния и градоустройствен потенциал на предвидените за продажба терени от близо 140 дка. В последното заседание обаче съдията бил сменен и новият отхвърлил искането. Сега от областната управа планират да го отправят и към върховните магистрати. Докато те се произнесат, общината няма право да продава имотите.