В две общини във Варненския регион ще има балотажи в края на тази седмица, съобщи областният управител Стоян Пасев. До урните отново ще отидат жителите на Бяла и Провадия. В крайморската община на балотажа ще се явят кандидатите на ГЕРБ и СДС. В Провадия за доверието на избирателите ще се борят номинираните от ГЕРБ и БСП.

Във всички общини в региона, без областния център, вече са обработени 100 процента от протоколите на секционните комисии, допълни Пасев. Навсякъде победителите са от ГЕРБ. Най-висока избирателна активност е отчетена в Дългопол, където до урните са отишли 68,16 на сто от хората с право на глас. Най-висок резултат има кметът на община Девня, комуто са гласували доверие 86,15 процента от избирателите.

В региона в края на тази седмица предстоят балотажи в 15 села. На първия тур най-категоричен резултат показва кандитатът за кмет на село Казашко, който е спечелил 100 процента от гласовете.

Във Варна при обработени малко над 60 процента протоколи от СИК води кандидатът за кмет от ГЕРБ Иван Портних, допълни председателят на ОИК в крайморския град Велин Жеков. Данните към момента показват, че за него са гласували 50,2 на сто от хората, отишли до урните. На втора и трета позиция са кандидатите на БСП Анелия Клисарова и на партия Възраждане Костадин Костадинов. По думите на Жеков те са получили по 14 процента от вота, като Костадинов е с 10 гласа пред кандидата на БСП.

Във Варна вчера до урните са отишли 106 685 души от имащите право на глас 285 445. Активността е била 37,37 на сто, с близо 8 процента по-ниска в сравнение с предишните местни избори.