До края на март Варна да върне акциите си от Пловдивския панаир - това са договорили министърът на икономиката Богдан Богданов и кметът на крайморския град Благомир Коцев.

Пред медиите днес Богданов обясни, че пловдивското дружество е сред ключовите активи на държавата и министерството вече е разработило стратегия за развитието му, предава БТА.

В момента акциите на Варна са блокирани, припомни министърът. Той подчерта, че държавата няма да се откаже от това да бъде мажоритарен собственик на Панаира.

В началото на юни министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов разпореди пълен правен анализ по казуса с Пловдивския панаир. По-късно Министерският съвет му възложи със свое решение да извърши всички възможни действия в защита на държавния интерес.

В средата на юли Министерството на икономиката и индустрията заведе иск за собствеността на акциите, като поиска и спиране на вписването на апорта в Търговския регистър и налагане на запор на акциите в Централния депозитар.

На въпрос за бъдещето на имота, чрез който крайморският град получи акциите от пловдивското дружество, известен сред варненци като Дупката, кметът Благомир Коцев обясни, че Общината работи активно за разрешаването на казуса.

По думите му в рамките на тази година се очаква фирмата, която стопанисва Дупката, да бъде ликвидирана.

Теренът, който е в идеалния център на Варна, е около 3 декара. От тях близо 900 квадратни метра са частна собственост и администрацията вече води разговори с притежателя им, обясни кметът.

Според него единият от добрите варианти е общината да изкупи тази част от имота.

Обещах на варненци, че ще се допитам до тях как да се процедира с Дупката, припомни Коцев и уточни, че или ще бъде направено широко обществено обсъждане по темата, или местен референдум.

Кметът съобщи още, че се водят разговори и с Министерството на външните работи за бъдещето на сградата на бившето руско генерално консулство в града.

По думите му общината иска този имот поне за управление, като сградата би била подходяща да бъде ползвана от Регионалната библиотека в града.