Варненският и Великопреславски митрополит припомни, че инициативата, която е под надслов "Великден с децата на Варна", е единствена по рода си в страната, а началото бе поставено от починалия митрополит Кирил, предаде БТА.

Трябва да продължим хубавата традиция, защото е важно младите хора да бъдат приобщени и благословени в навечерието на един от най-светлите християнски празници, посочи владиката.

Той уточни, че ще спази и правилото всяко дете, участник в кроса, да получи грамота, подписана лично от митрополита.

Съорганизатори на проявата са Българският червен кръст, общината и Олимпийският клуб в града.

Митрополит Йоан изрази благодарността си към институциите и посочи, че сътрудничеството между тях и църквата трябва не само да се поддържа, а и да се разраства.

Владиката допълни, че в дните преди Великден започва нова общоградска дарителска кампания за подпомагане изграждането на храма "Св.Прокопий Варненски". Той изрази увереност, че във време на материална криза варненци няма да допуснат и духовна, и с общи усилия ще довършат започнатото от митрополит Кирил дело.

В рамките на дарителската кампания са предвидени серия културни и спортни инициативи, които ще се продължат и след Великден. Митрополит Йоан съобщи още, че съвместно с БЧК, църквата планира да проведе кръводарителска акция, в която ще се включи и той.