Окръжният съд в Благоевград присъди обезщетение в размер на 20 000 лв. на жена, която паднала в необезопасена шахта в един от градските паркове, съобщиха от съда.

Сумата трябва да бъде изплатена на 24-годишната благоевградската от общината за причинените й болки и страдания от лезията на предната кръстна връзка и руптурата на медиалната колатерална връзка на дясното коляно, които получила при падането.

Инцидентът е станал на 16 януари 2021 г., когато жената по време на разходка в обществения парк в Благоевград, намиращ се в района между бул. "Св. Димитър Солунски" и бул. "Александър Стамболийски", пропаднала в необезопасена шахта.

Община Благоевград, представлявана от кмета Илко Стоянов, е осъдена да заплати и сумата от 175 лева обезщетение за разходи за лечение и рехабилитация, заедно със законната лихва. Общината ще трябва да плати адвокатското възнаграждение на пострадалата, както и съдебните разноски.

Окръжният съд е отхвърлил предявения иск за присъждане на обезщетение за неимуществените вреди за разликата между присъдените 20 000 лева и претендираните 30 000 лева. В мотивите по решението окръжният съдия е записал, че от събраните по делото доказателства се установява, че мястото, на което се намира процесната шахта е част от общински парк. Общинските служители са били длъжни както да поддържат въпросния парк в изправно състояние, така и да сигнализират по подходящ начин препятствията и опасностите в него и да ги отстраняват в най-кратък срок.

Според магистратите, местната администрация трябва да отговаря за всички вреди, произлезли от собствените й зелени площи и шахти в тях. В съдебния акт е отхвърлено като неоснователно оплакването на ответника, че за поддръжката на тази шахта отговаря водоснабдителното дружество.

Съдът приема, че като елемент от парка Община Благоевград е длъжна да осигури и поддържа шахтата така, че тя да е безопасна за преминаващите оттам граждани. Според магистрата, постановил акта: "В случая не може да се очаква ищцата да знае за състоянието на шахтата и да я заобиколи. Без значение е дали ищцата е минавала често оттам и дали е знаела, че капакът на шахтата липсва. На гражданите не може да се вмени в задължение да знаят и помнят къде в града шахтите не са обезопасени и още помалко може да им се вмени във вина, че не са се опазили от пропадане в тях."

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд-София.