Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще сезира главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с агресията срещу лекари и медицински сестри в столичната УМБАЛ "Света Анна".

е приемам и осъждам всякакви такива форми на насилие към медицинския персонал в нашата страна", каза министър Ананиев пред журналисти в кулоарите на Народното събрание.

Той заяви, че е запознат със случая и всеки момент очаква доклада на директора на лечебното заведение за случилото се.

Около 4 ч. сутринта в Клиниката по хирургия е викната за консултация лекар от Клиниката по анестезиология, реанимация и интензивно лечение на болницата. Консултацията се налага заради лечението на тежко болен пациент.

В това време друг пациент, който е приет за планова операция, започва да вилнее в коридора на Първо отделение на Клиниката по хирургия. Удря, блъска, души и обижда лекари и медицински сестри. Размахва и белезници и заплашва с арест. Мъжът предварително е сложил на камерите гумени ръкавици, с цел да предотврати видеозаснемането, уточняват от болницата. Чупи и врата на клиниката.

Една от лекарките е сериозно пострадала и е настанена за лечение. Полицията е задържала 50-годишен мъж, заподозрян за нападението. Той е отведен в 7-мо РПУ и се разпитва. 

"Чакам всеки момент директора на Света Анна, да ми изпрати доклада и моментално ще го предам на главния прокурор. Ние имаме споразумение с Прокуратурата за съвместни действия, като аз и моя екип ще окажем пълно съдействие", посочи Ананиев.

Министърът призна, че през неговия мандат случаите на насилие над медици са станали доста. Предвидено е след като се докаже степента на виновност на лицето, то да бъде задържано или да му бъде наложена парична санкция.

Здравният министър обяви, че обмислят създаването на програма с бюджет от здравното министерство, с която най-рисковите места в болниците да бъдат оборудвани с камери за видеонаблюдение.