Имаме амбицията да завършим изграждането на новия затвор в Самораново в срок - края на април догодина, и това е сред приоритетите на Министерството на правосъдието. Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов след проверка на строителната площадка в дупнишкото село, която извърши днес, съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Там се изгражда изцяло нов пенитенциарен комплекс, който включва освен нов затвор за 400 лишени от свобода, също и учебен център за служителите на Главната дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН), социален център, училище, работилници, преходно отделение, административна сграда и др.

На място министърът на правосъдието констатира, че два от трите етажа на затвора са почти напълно изградени. Направена е изолация, сложена е дограма, текат други довършителни дейности. Идеята на т.нар. пилотен затвор е да бъде без решетки, каквото е практиката в Норвегия, откъдето идва и финансирането на проекта. Норвегия отпуска средствата за най-модерното затворническо съоръжение у нас по линия на Норвежкия финансов механизъм (НФМ) 2014-2021. Изпълнените е по проекта "Повишаване на капацитета на персонала, изграждане на пилотен затвор, свързан с учебен център и подобряване на рехабилитацията на лишените от свобода" на Програма "Правосъдие".

Снимка: Министерство на правосъдието

Главният директор на ГДИН гл. комисар Ивайло Йорданов, който е и ръководител на проекта, обясни, че на терен всекидневно се включват над 150 работници, като строителните дейности вървят успоредно по всички предвидени сгради на комплекса. Изграждането върви по график и срокът ще бъде спазен, увериха и от фирмата изпълнител на обекта.

Наред с новия затвор в Самораново, ГДИН работи усилено и по други проекти, финансирани от НФМ. След месец се очаква да бъде открито новото общежитие към затвора във Враца за 250 лишени от свобода, което ще отговаря на всички европейски изисквания. Изграждането на новия арест и пробационна служба в Петрич, както и преходните отделения в затворническите общежития "Хеброс" (затвора в Пловдив) и "Строител" (затвора в Бургас), също вървят по план и ще бъдат готови до средата на 2024 година.

Снимка: Министерство на правосъдието

Проверка на напредъка по изграждането на затвора в Самораново направи и тогавашният служебен министър на правосъдието Крум Зарков на 30 май. На място Зарков установи, че строително-монтажните работи се извършват в срок.