Защитата на 57-годишния Димитър Косев, който на 11 ноември блъсна и отне живота на 14-годишно момче в село Бузовград, обяви в съдебната зала, че обвиняемият твърди, че не е избягал от местопроизшествието, а е разбрал какво е извършил едва след като е бил арестуван в дома си четири часа след инцидента.

Районният съд в Казанлък обаче не повярва на защитната теза и наложи най-тежката мярка за неотклонение на шофьора - "задържане под стража". 

Тежкият инцидент стана на изхода на Бузовград в посока село Розово. 14-годишният Иван и двама негови приятели спрели с велосипедите си до вендинг машина за топли напитки. Докато другите деца си взимали по нещо, Иван стоял край тях. В този момент се задала колата, управлявана от 57-годишния Димитър Косев. Той блъснал момчето, но не спрял и избягал. След 4 часа е открит в дома му. Мъжът е тестван с технически средства за употреба на алкохол и наркотични вещества, като са отчетени 1.38 промила алкохол, както и положителен резултат за употреба метаамфетамин.

Иван бе откаран в критично състояние в Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора, но въпреки усилията на лекарите тази сутрин издъхна.

По време на днешното съдебно заседание за определяне на мярката за неотклонение на обвиняемия шофьор, за когото стана ясно, че е бивш полицай, стана ясно, че Димитър Косев няма криминални прояви. Защитата предостави медицинска експертиза относно здравословното му състояние, като адвокатът посочи, че 57-годишният мъж страда от артериална хипертония и е прекарал тежка пневмония, поради което приема медикаменти. Според защитата обвиняемият твърди, че не е избягал от местопроизшествието, а е разбрал какво е извършил едва след като е бил арестуван в дома си четири часа след инцидента.

Магистратите обаче решиха Косев да остане в килия.

Мога да ви уверя, че прокуратурата в страната, както в частност и прокуратурата в Стара Загора, активно се противопоставя на този вид деяние и ние като прокурори ще искаме възможно най-тежкото наказание на извършителя на това престъпление. Това каза пред журналисти окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов. 

Тъй като първоначалното обвинение срещу шофьора е за причиняване на средна телесна повреда, сега след смъртта на момчето то ще бъде преквалифицирано в по-тежко. Атанасов допълни, че не е имало техническата възможност това да се случи в рамките на днешния ден. 

Окръжната прокуратура в Стара Загора ще поеме случая по компетентност, а на Димитър Косев ще бъде повдигнато обвинение, за което Наказателният кодекс предвижда от 3 до 15 години затвор. По преценка на наблюдаващия прокурор и с оглед на тежестта на деянието и събраните доказателства, е възможно да бъде повдигнато и обвинение за престъпление, за което наказанието е "лишаване от свобода" от пет до 20 години, обясни Дичо Атанасов.

Той допълни, че трябва да бъде извършена аутопсия на детето по назначената съдебно-медицинска експертиза. По думите му това трябва да се случи до няколко дни. "Ако бъде обжалвана приетата мярка по това обвинение, ще бъде обжалвана пред Окръжен съд Стара Загора, чието решение по закон е окончателно", каза още прокурорът.

В момента десетки жители на село Бузовград са пред местното читалище на мълчаливо бдение в памет на 14-годишното момче. Вече трети ден те организират протести, а исканията им са за справедливо наказание и за безопасност по пътя.