Софийският апелативен съд осъди прокуратурата да заплати обезщетение в размер на 30 000 лева на столичната адвокатка Снежина Спасова, която бе обвинена в участие в организирана престъпна група за продажба на бебета, но бе оправдана.

През лятото на 2015 г. Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт в съда срещу Цветелина Стоянова - управител на "Маркетлинкс" ООД - София и маркетингов специалист за сдружение "Надежда за нас 2008", че е ръководител на престъпната група. Като участнички към наказателна отговорност бяха привлечени Снежина Спасова и Тотка Георгиева, хигиенист в частна детска градина "Веселата къща".

Според обвинението Снежина Спасова, като адвокат с опит в областта на осиновяванията, намирала от своя страна български семейства, които желаели да отгледат дете и били готови да платят, за да избегнат процедурата по осиновяване.

Юристката изготвяла необходимите документи за завеждане на дела за осиновяване и за припознаването в общините, давала разяснения на семействата и на бременните жени какви документи да си извадят и какви обяснения да дадат пред съда за допускане на осиновяването.

След изписването на родилката от болничното заведение, Цветелина Стоянова предавала детето на "новите родители" и прибирала майката в дома си до окончателното приключване на процедурата по осиновяване.

Участничките в престъпната група са разкрити и задържани от агенти на ДАНС на 30 юли 2014 г. преди да довършат третия си опит за незаконно осиновяване.

Три години по-късно спецсъдът оправда адвокат Спасова и подсъдимата Тотка Георгиева, а Цветелина Стоянова беше осъдена на три години и половина затвор. Присъдата беше потвърдена и на втора инстанция, като съдът категорично отхвърли обвинението, че адвокатката е намирала семействата, които са плащали за деца. В края на 2019 г. Върховният касационен съд окончателно оправда Спасова и Георгиева, а Стоянова беше осъдена условно на 3 години затвор.