Софийският градски съд даде ход на делото срещу Димитър Любенов, обвинен от Софийска градска прокуратура за катастрофата на Околовръстен път на София, при която е причинена смъртта на френски гражданин, съобщиха от прокуратурата.

Димитър Любенов е подсъдим за това, че 25.09.2022 г., около 03:50 ч., управлявал автомобил на ул. "Околовръстен път" след употреба на кокаин и алкохол със скорост 195 км/ч, при разрешена скорост 80 км/ч. В състояние да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, предизвикал ПТП с движещия се пред него автомобил, вследствие на което едно лице загина, а други две получиха телесни увреждания. Изготвеният от Софийска градска прокуратура обвинителен акт беше внесен в съда на 9 февруари тази година. Случаят нашумя и с това, че тръгна друго разследване - срещу полицаи, които са ескортирали Любенов. Срещу двама служители на МВР са повдигнати обвинения за взет подкуп, за неизпълнение на служебни задължения и за това, че не са оказали помощ при катастрофата.

В днешното разпоредително заседание по делото срещу Любенов Софийски градски съд прие, че във фазата на досъдебното производство и при изготвянето на обвинителния акт не са допуснати нарушения на процесуалните правила, нарушаващи правата на обвиняемия.

Защитата на Любенов за пореден път поиска изменение на мярката за неотклонение в по-лека такава. Съдът обаче стигна до извода, че не са налице предпоставките за изменение на мярката за неотклонение "задържане под стража" и има реална опасност от извършване на престъпление.

Димитър Любенов е в ареста 27 септември 2022 г. 

Софийски градски съд конституира като граждански ищци и частни обвинители роднини на починалия и прие за съвместно разглеждане граждански искове за причинени неимуществени вреди.

Следващото заседание на 5 юни 2024 г. ще започне с разпит на свидетели.