Не ми е връчено нищо от прокуратурата, а аз имам решение на прокуратурата с отказ за разследване от месец август. Нека се запозная с нещата и ще мога да коментирам повече. Това обяви пред Dir.bg заместник-министърът на транспорта Ангел Попов.

"Аз съм спокоен", добави Попов.

Припомняме, че по-рано днес Софийска градска прокуратура (СГП) внесе днес в Софийския районен съд (СРС) искане за отстраняване от длъжност на заместник-министъра на транспорта Ангел Попов. Това съобщиха официално от държавното обвинение.

В съобщението си прокуратурата отбелязва, че в хода на досъдебното производство е установено, че на неустановена дата през август 2012 г. в София, "с цел да набави за себе си имотна облага в размер на 8000 евро Попов е възбудил у собственик на транспортна фирма заблуждение, че срещу горепосочената сума служители от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ще му уредят управляваната от него фирма да получи допълнително четири броя ЕКМТ/СЕМТ разрешителни". ЕКМТ/СЕМТ представляват разрешителни за облекчен режим на международен товарен транспорт.

Макар деянието, за което е предаден на съд Попов да е извършено през 2012 г., от новопостъпила информация по делото към момента на Попов е възложен контролът по изпълнение заповедта на министъра за реда по издаването и условията за разпределение на ЕКМТ/СЕМТ разрешения за транспорт, изтъкват от прокуратурата. Това е послужило за мотив държавното обвинение да поиска отстраняването на Попов от длъжност.