Специализираната прокуратура обвини Борис Бекяров като участник в престъпната група, ръководена от Васил Божков.

От държавното обвинение съобщиха, че Б. Б. е пристигнал вчера у нас с полет от Австрия, а на летището е бил задържан и отведен в ареста. В присъствието на адвокат днес са му били повдигнати обвинения.

След като му е било повдигнато обвинение, той е бил разпитан подробно, допълват от държавното обвинение, без да уточняват дали е свидетелствал срещу намиращия се в Дубай Васил Божков.

Към материалите по досъдебното производство са били приобщени редица медицински, съдебни и други документи, касаещи здравословното му състояние.

Съобразявайки процесуалното поведение на Б.Б и представените от него книжа, екипът от наблюдаващи досъдебното производство прокурори e определил на обвиняемия мярка за неотклонение "гаранция в пари" в размер на 44 000 лв., се посочва в съобщение на прокуратурата. Освен това му е забранено да пътува в чужбина.

Парите са платени веднага и Бекяров се е прибрал вкъщи малко преди 18 ч, показва проверка на "24 часа".

Борис Бекяров беше обявен за издирване в края на януари м.г., когато у нас бяха арестувани свързани с Васил Божков по делото за хазартните такси, данъчни престъпления, пране на пари, подкупи за държавни служители и други.

66-годишният днес бизнесмен не е намерен в България, но дни по-късно беше задържан на летището във Виена, където живее. Щял да пътува до Лондон за културно събитие. След това обаче е освободен и оттогава живее в австрийската столица.

През май т.г. от Дубай се прибра и Георги Попов, който беше заминал за емирствата с Васил Божков преди акцията срещу групата. Попов също беше задържан на летището и прокуратурата внесе искане в съда за определяне на мярката му. Магистратите го пуснаха срещу 40 хил. лв. и държавното обвинение не протестира. В случая с Борис Бекяров мярка пред съда няма да бъде разглеждана, защото е освободен с постановление на прокурор. Така от цялата група единствено Васил Божков остава в чужбина. И до днес той е в Дубай.

Останалите обвиняеми, сред които съпругата му, синът му, няколко негови съдружници и шефове от закритата Държавна комисия по хазарта, са на свобода. Разследването продължава, но заради многото обвиняеми свидетели и експертизи още не е приключило .