В рамките на месец още един български делегиран прокурор напуска Европейската прокуратура. 

На 9 февруари колегията на Европейската прокуратура е приела решението на Елена Попова за нейната оставка, подадена на 1 февруари. Това става ясно на заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, където бе докладвано писмо от европейски главен прокурор Лаура Кьовеши до правосъдния министър Крум Зарков. Официално тя напуска от 1 март. Мотиви не са посочени, но в писмото си до България Кьовеши изразява надежда страната ни да номинира нов европейски делегиран прокурор. 

Министърът на правосъдието изрази притеснение от текучеството на кадри в европрокуратурата у нас. Пред журналисти в сградата на Висшия съдебен съвет Зарков каза, че заради тези кадрови проблеми ще поиска изслушване на ръководството на европрокуратуата у нас. Той припомни, че вече е дадена сграда, за която върви паспортизация. "Иска ми се нещата да се случват по-бързо. Важно е процедурите по избор на магистрати за европейските институции да са честни и прозрачни. Трябва да направим всичко възможно България да бъде представена от качествени хора", добави той по повод удължения срок за кандидатури за съдия в Европейския съд по правата на човека. 

Преди да стане делегиран прокурор преди година Елена Попова беше спецсъдия. При закриването на специализираното правосъдие тя беше преместена в Административния съд в София. Напускайки европрокуратурата, тя ще се върне като съдия. Пред "Сега" Попова казва, че мотивите ѝ са лични и нямат нищо общо с другите напускащи.

Дни преди напускането ѝ - на 18 януари, оставка подаде и Бойко Калфин. Впоследствие той стана прокурор във Върховна касационна прокуратура. 

Според "24 часа" не е изключено и трети делегиран прокурор да напусне Кьовеши още днес. Това е Ивайло Илиев, който се е кандидатирал за наш представител и помощник на националния член в Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие ("Евроджъст").

Вълната от напускащи идва на фона на невъзможността близо две години след началото на работата на Европейската прокуратура българската квота да бъде запълнена.