Правосъдният министър Крум Зарков и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши обсъдиха подобренията в законодателството за улеснение работата на европейската прокуратура.

"В офиса на европейската прокуратура в Люксембург, с Лаура Кьовеши разговаряхме за очакванията и предизвикателствата пред Европейската прокуратура в България и другите страни-членки на ЕС", похвали се Зарков във "Фейсбук".

Двамата обсъдиха необходимите подобрения както на европейско равнище, така и в националните законодателства, които да улеснят дейността на Европейската прокуратура в държавите членки.

На вчерашното си заседание служебният кабинет реши, че представителството на европейската прокуратурата у нас ще се помещава в емблематичната сграда на улица "Георги Раковски" 134 в София, където през годините са били централите на няколко политически формации, сред които и СДС.

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши благодари на българското правителство за ефективната подкрепа за бързото предоставяне на самостоятелна сграда в София. Поставен беше и въпросът за успешното завършване на процедурата за подбор на още шест европейски делегирани прокурори, тъй като натовареността на действащите в България делегирани прокурори е много висока.

По-рано през деня Зарков и Кьовеши участваха в заседание на Съвета на ЕС по правосъдие, на който бяха обсъдени и високо оценени резултатите от първата година на действие на Европейската прокуратура и беше поставен въпросът за евентуално разширяване на нейната компетентност в случаи на нарушаване санкции, наложени от Европейския съюз, допълниха от Министерство на правосъдието.