Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет отложи за втори път решението си да назначи Даниела Талева за разследващ главния прокурор. Тя бе избрана чрез специален софтуер преди около две седмици.

Тази точка трябваше да бъде гласувана миналата седмица, но отложена с мотив, че не всички членове на колегията са на работа.

Днес Огнян Дамянов посочи, че има противоречия в законодателството, предаде БТА. По думите му в новия механизъм на места в кръга разследвани лица е записан заместник-главният прокурор, а на други само главният прокурор. Това е противоречие между Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт. Затова и ВСС, според Дамянов, не може да я назначи.

Той предложи два варианта - процедурата да бъде спряна или Талева да бъде назначена, но така тя няма да може да разследва заместник-главен прокурор.

По-разумно според него е точката да бъде отложена. След това да бъдат сезирани министърът на правосъдието и председателят на НС, за да бъде направена промяна в Закона за съдебната власт.

Гергана Мутафова и Даниела Чапкънова се съгласиха с доводите на Дамянов и решението за отлагане във времето, но без срок, бе гласувано единодушно.

Кадровиците решиха, че ще изпратят становище до парламента, за уреждане на проблемите в законодателството.