Ако Висшият съдебен съвет (ВСС) не назначи съдия Даниела Талева за прокурор, разследващ изпълняващия функциите главен прокурор, министърът на правосъдието ще потърси законов начин да оспори това решение, заяви министър Славов в сутрешния блок на БНТ.

Атанас Славов не приема аргументите, че случаят е аналогичен със спряното производство по избора на Борислав Сарафов на поста заради иска на Иван Гешев пред Конституционния съд. Според Славов в случая с Даниела Талева става дума за започнал специален наказателен процес, а не за административна процедура. Министърът на правосъдието допълни, че вчерашното решение на прокурорската колегия на ВСС оставя съмнение, че не се изпълняват новите правила за разследване на главния прокурор, които бяха одобрени и от Европейската комисия.

Атанас Славов одобри решението на ВСС да спре процедурата по избор на нов главен прокурор и припомни, че той е вносител на това предложение. Според него не е редно този състав на Съвета да извърши такъв важен избор.

Министърът на правосъдието изрази надежда следващата седмица, или най-късно в края на юли, в парламента да бъде внесен проект за промени в конституцията. Според него, ако това стане факт, може да се очаква гласуването да бъде след края на ваканцията на депутатите, а самите промени да са факт в края на тази или началото на следващата година.