Без никакъв дебат парламентът прие на първо четене промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се предвиждат нова система за случайно разпределение на разследващия главния прокурор и нови срокове за избор на Висш съдебен съвет (ВСС).

Измененията бяха подкрепени от 129 народни представители от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България" и ДПС. 35-има депутати от "Възраждане" гласуваха против, а десетимата от "Има такъв народ" се въздържаха. БСП не участва в гласуването, защото депутатите бяха напуснали залата заради спор с управляващите по други теми.

По предложение на Десислава Атанасова (ГЕРБ) срокът за внасяне на предложения между двете четения ще е три дни.

Проектът за промени в ЗСВ, внесен от народни представители от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, предвижда изборът на разследващ главния прокурор да не става с Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС)С, а с друга все още несъществуваща, както и удължаване от 3 на 6 месеца на срока, в който трябва да бъде избран нов Висш съдебен съвет. Както е известно, с влезлите преди около месец в сила изменения в Наказателно-процесуалния кодекс и ЗСВ, се предвиди до три месеца да бъдат избрани нови членове на съвета и от професионалната, и от парламентарната квота, съобщи "Лекс".

Проектът за промени в ЗСВ беше внесен в деня, в който беше избран първият разследващ главния прокурор - съдията от Софийския градски съд Даниела Талева. В тази връзка с проекта се предлага избраният съдия, който става прокурор, да участва в избора на нов състав на ВСС като гласува за членове на Прокурорската колегия.

Идеята да се въведе изцяло нова система за случаен избор на разследващ главния прокурор стана повод за опасения, че така ще се минира вече извършеният случаен жребий.

На заседанието на правната комисия на НС във вторник, когато проектът беше разгледан, депутати от ПП-ДБ и ДПС увериха, че това няма да е така. Те декларираха, че между първо и второ четене на законопроекта, ще предложат изрична преходна разпоредба, която да предвижда, че започналите процедури се довършват по досегашния ред.

Въпреки уверението, представители на съдебната власт изразиха своите притеснения във връзка с новия начин за избор на ad hoc прокурор.

Зам.-председателят на Върховния касационен съд и ръководител на Наказателната колегия Лада Паунова заяви, че е притеснена от това какво ще е общественото доверие на гражданите в ЕИСС, която се ползва от съдилищата. "Излиза, че за специалния случай се създава отделен модул, защото ЕИСС е несигурна. Вярата на гражданите в правораздавателната система би била подрината в съществена степен. А и не знам с какво темпо би се движило разследването на главния прокурор, ако чакаме изработването на подобна система", каза тя и добави, че е последният човек, който ще защитава ЕИСС, "защото тя създава повече трудности, отколкото улеснява работата на съдиите и служителите".

Междувременно вчера Прокурорската колегия отложи назначаването на съдия Талева за прокурор във ВКП, разследващ главния прокурор. Причината за това беше колебанието на кадровиците дали да спрат процедурата поради допуснатото от Конституционния съд искане за обявяване за противоконституционни на редица текстове от НПК и ЗСВ, свързани и с механизма за разследване, или поради преобладаващ обществен интерес, да назначат Даниела Талева. Членовете на колегията решиха да обсъдят отново този въпрос следващата седмица, когато се очаква да бъдат в пълен състав.