Главният прокурор Иван Гешев върна предложението за внасяне на искане в Народното събрание за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу депутата от ГЕРБ Делян Добрев на Софийската градска прокуратура, съобщиха от държавното обвинение.

Според обвинител №1 причината е, че то не е достатъчно мотивирано и не е придружено с необходимия обем материали, даващ основание за сезиране на Народното събрание с искане за снемане на имунитет на народен представител.

Предложението, изготвено от прокурор от отдел "Специализиран" на Софийска градска прокуратура, бе отправено до главния прокурор в края на месец май 2023 г. във връзка с досъдебно производство, по което народният представител Делян Добрев е обвиняем за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.

Става дума за наказателното преследване срещу бившия енергиен министър от кабинета "Борисов", свързано с щети за 4,5 млн. лева от АЕЦ "Белене"

Твърденията са, че престъплението е извършено от Делян Добрев в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма, като не е упражнил достатъчен контрол върху работата на изпълнителния директор и на Съвета на директорите на "БЕХ" ЕАД, на които е възложено управлението и разпореждането с обществено имущество. Той не е организирал, координирал и контролирал осъществяването на държавната политика в областта на енергетиката, съобразно правителствено решение от 28 март 2012 г., потвърдено и с решение на Народното събрание от 29 март същата година, а именно за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка "Белене".

Освен това той не е осъществил контрол по въпрос от неговата компетентност. Според наблюдаващия прокурор от това са последвали значителни щети за "НЕК" ЕАД, което предприятие е дъщерно на "БЕХ", в размер общо на над 4,5 млн. евро.