Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще има две ключови изслушвания на заседанието си днес, свързани със случая "Нотариуса"

Бившият районен прокурор на София Радослав Димов поиска изслушвания часове, след като изнудван от Мартин Божанов гръцки бизнесмен обяви, че чрез посредник магистратът предложил да оправи проблемите му с Нотариуса. 

Анастасиос Дикос твърди, че прокурорът Димов се е обадил на техния адвокат Александър Червеняков и му казал - "във връзка с един проблем, който имаш с твои клиенти гърци, да се срещнем, за да видим как да го решим". Но тази среща била отказана.

Димов твърди в правото си на отговор, че се е свързал с въпросния адвокат, който е отрекъл да е имало такъв разговор между тях.

Радослав Димов в момента е шеф на Апелативната прокуратура в София. Той ръководеше районната прокуратура в София до 2019 г., когато беше назначен на по-високия пост. След Димов, първо временен, а след това и постоянен шеф стана Невена Зартова - името, на която също беше свързано с кръга Нотариуса.

Прокурорската колегия ще изслуша днес и следователят от Националната следствена служба Ясен Тодоров. Той поиска изслушване в понеделник, след като в края на миналата седмица специалната парламентарна комисия беше депозиран материал, наречен доклад, съдържащ имена на магистрати, за които се твърди, че са посещавали клуб "SS", свързван с Божанов.

Отново заради търговията с влияние в съдебната власт, осъществявана от Божанов, прокурорската колегия днес трябва да реши ще образува ли второ дисциплинарно производство срещу Невена Зартова. В искането за него се твърди, че като районен прокурор тя е извършила множество нарушения именно по дела на Божанов.