Върховният съд в най-големия новозеландски град град Окланд отне временно родителските права на съпрузи, които отказваха спешна животоспасяваща операция на 6-месечното им бебе, тъй като не искат да му се прелива кръв от ваксинирани срещу COVID-19 донори, съобщиха "New Zealand Herald" и "Otago Daily Times". 

Знаковото решение се очаква да има широкообхватни последици и бе взето, докато сградата на съда бе обсадена от протестиращи антиваксъри. 

До делото се стигна, след като родителите на 6-месечното момченце, страдащо от тежко вродено заболяване - стеноза на клапата на белодробната артерия, отказваха да бъде извършена хирургическата интервенция, въпреки че животът му е под огромен риск. Решението им бе взето, след като здравните власти в Нова Зеландия отхвърлиха искането им за неваксинирана кръв с аргумента, че е непрактично и ненужно.

Националният център по трансфузионна хематология в островната държава не маркира дарената кръв като дадена от ваксинирани или неваксинирани срещу COVID-19, тъй като няма допълнителен риск от използването на ваксинирана кръв.

"Главният въпрос бе дали предложеното лечение е в най-добрия интерес на бебето", категоричен бе магистратът по делото и постанови, че то ще остане под попечителството на съда, докато не бъде извършена сложната сърдечна операция и момченцето не се възстанови от нея, не по-късно от края на януари 2023 г.

Момченцето е родено два месеца по-рано от очакваното, а лекарите са категорични, че то се нуждае моментално от операция.

Родителите ще останат попечители "за всички останали цели" и ще бъдат "информирани по всяко време за естеството и напредъка на състоянието и лечението на сина им", се казва още в решението на Върховния съд в Окланд.