Българските туристи, които се удавиха при потъването на кораба "Илинден" в Охридското езеро преди повече от 13 години, са били обречени. Това е изводът на Софийския апелативен съд (САС), който за втори път решава делото, заведено от близките на 15-те жертви срещу норвежкия застраховател DNV. Искът е насочен към него, тъй като през 2013 г. е придобил "Germanischer Lloyd", която е издала сертификата за техническа изправност на плавателния съд, съобщи правният сайт "Лекс". 

Съставът на САС с председател Ася Събева, докладчик Кристина Филипова и Катерина Рачева осъжда DNV да изплати обезщетения от общо 3 580 000 лева на над 30 роднини на жертвите на трагедията в Охридското езеро. Те заведоха исковете си през 2012 г. в Софийския окръжен съд, като претендираха общо над 10 млн. лева. Те бяха частично уважени на две инстанции, за да стигне делото до Върховния касационен съд (ВКС), който през 2019 г. го върна на апелативните съдии за събиране на още доказателства с изискване на допълнителна информация от Северна Македония.

За да решат дали застрахователят трябва да плаща обезщетения, второинстанционните магистрати преценяват дали има пряка причинна връзка между неправомерно издадения сертификат и потъването на кораба. По делото е била изготвена нова експертиза, която не само потвърждава връзката, но и от нея става ясно, че хората на кораба са били обречени, тъй като на него не е имало нито спасителна лодка, нито жилетки, а спасителните пояси за били завързани за кораба и неизползваеми.

В крайна сметка САС отново осъжда застрахователя да изплати на близките обезщетения, които са между 90 000 и 120 000 лева за всеки от тях.

Решението на апелативните магистрати обаче също не е окончателно и може да бъде атакувано пред Върховния касационен съд.

Корабът "Илинден" потъна на 5 септември 2009 г. с 57 пътници на борда на път от Охрид за манастира "Свети Наум". На този ден времето беше хубаво, езерото спокойно и нищо не предвещаваше, че ще се случи най-голямата трагедия в историята на плаването по Охридското езеро. "Илинден" се преобърна и потъна на около 250 метра от брега на езерото. Осем от жертвите бяха от село Антон, четирима от Пирдоп и по един от Златица, Мирково и Рибарица.

Две седмици след нещастието корабът беше изтеглен до канала Студенчища, където се намира и днес като ням свидетел на трагедията, отнела 15 човешки живота.

За инцидента прокуратурата повдигна обвинения срещу капитана на "Илинден" Сотир Филески и експерта, дал сертификата за годност на плавателния съд Бранко Баич.

На 5 юли 2011 г. Основният съд в Охрид призна за виновни двамата подсъдими. Те бяха осъдени на по една година затвор.

Съдът сметна, че Сотир Филевски не се е придържал към наредбите за корабоплаването и лекомислено сметнал, че няма опасност, като качва на борда на кораба над 50 български туристи при допустими 43 души. Заради неспазване на закона за корабоплаването беше осъден и Баич. 

В началото на месец април 2012 г. Апелативният съд в Битоля потвърди осъдителните присъди за Филевски и Баич.