Делото срещу лидера на движение "Русофили" Николай Малинов влиза в съда. Това стана, след като днес той беше призован заедно с адвокат в Специализираната прокуратура, за да се запознаят с прецизираното секретно обвинение срещу него за шпионаж в полза на Русия. 

Адвокатът му - Димитър Вълчев, заяви, че 4-те дни, които са им определени, са много малко, за да се запознаят с 50 тома дело. 

Малинов беше задържан в началото на септември 2019 година. Според разследващи срещу солидно заплащане той приел да изпълнява различни задачи, възложени му от бившия генерал от КГБ Леонид Решетников и руския олигарх Константин Малофеев. Разследващите открили и докладна записка на руски език за необходимата геополитическа преориентация на България и стратегия как да бъде постигната. Прокуратурата твърди, че българинът е получавал милиони евро от компания на близкия до Кремъл Малофеев.

“Обвиненията са актуализирани, но не видях нищо ново в тях. Все същите неща - поръчани и платени изследвания, анализи, и това било шпионска дейност. Докато четях материалите по делото, в двора на Специализираната прокуратура през цялото време имаше автомобил на американското посолство”, коментира пред "24 часа" Малинов, който беше пуснат на свобода срещу гаранция от 50 000 лева. 

Русофилът, който е и лидер на партия “Възраждане на отечеството” свързва внасянето на делото в съда с предстоящите избори, на които формацията му ще участва самостоятелно.

"Като човек, който явно няма достъп до секретна информация, повдигане на обвинение в шпионаж го разглеждам като политическо преследване за нещата, с които се занимавам през последните десетилетия от живота си", изтъкна той.

“Реално бях призован чрез 13-годишната ми дъщеря. Тя ми се обади преди 2 дни, че ме търсят. Още се тресе от страх, вдигна температура. Неслучайно хората излизат на протести с искането за оставка на главния прокурор”, заяви още Малинов.

След като му бяха повдигнати обвинения, избухна и друг скандал, в който името му беше замесено - САЩ посочиха като корумпиран съдията Андон Миталов, който го пусна в Русия, за да получи орден от Владимир Путин.