Обвиненият в шпионаж председател на Национално движение "Русофили" Николай Малинов, за когото днес се разбра, че е бил пуснат от съда да отиде в Москва, направи първи коментар, след като президентът Владимир Путин го награди с орден. 

"Голямата новина е срещата ми с Путин. Най-важната ми среща беше с него и, за мое щастие, имах възможност да поговорим поне 5-6 минути с него за България, за "Русофили", за това, което правим и за неговите оценки... Благодарих му за подкрепата, той благодари за това, което правим, даде определени съвети за това как би следвало да се развият нещата (...) явно внимателно следи процесите", каза изестният русофил пред bTV, като отказа да каже какво точно са си говорили.

Той призна, че се е срещнал с изгонения за 10 години от България пенсиониран генерал от разузнаването Леонид Решетников, но подчерта, че са се видели като приятели, каквито са от години.

"Ядохме, пихме, ходихме на руска баня", призна Малинов.

Със сочения от прокуратурата за основен благодетел на противодържавната дейност - Константин Малофеев, обаче Малинов не се е виждал.

Председателят на движение "Русофили" подчерта, че ще се върне в България - още утре, спазвайки закона.

Снимка: Кадър от kremlin.ru

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров подаде сигнал до инспектората на ВСС срещу съдия от Спецсъда, който разрешил на Малинов да напусне страната, без да е спазено изискването първо да бъде поискано съгласие от наблюдаващия прокурор. Малинов има забрана да напуска страната, но в случая му било разрешено да го направи заради предварително планирано събитие.

Той беше награден на церемония в Кремъл по случая Деня на народното единство. Лично Путин му връчи орден "Дружба"  за приноса му в културното сътрудничество, като от прокуратурата се оплакаха, че всичко това е станало без да се иска становище от тях.

Кремъл публикува запис от цялото събитие, който продължава повече от един час. След 36-та минута може да се види награждаването на Николай Малинов и речта, която произнася след това.

"Сигурно знаете, че през септември ме аресуваха, трябва да ни съдят по делата, но в края на краища на мен ми се струва, че нас ни съдят заради тези инициативи, които развиваме, като например създаването на международно русофилско движение", казва българинът по време на церемонията.