Бившата шефка на Клиниката по дерматология във Военномедицинска академия (ВМА) проф. Мирослава Кадурина е оправдана по делото за длъжностно престъпление и присвояване за над 7 млн. лева от болницата, съобщава сайтът за правни новини "Лекс".

Това е решил Софийският военен съд, където делото срещу Кадурина продължи 6 години. Присъдата е от 31 май, но не е публикувана на сайта на съда, а за нея става ясно от определение на Военно-апелативния съд, пред който прокуратурата вече е протестирала присъдата и той е насрочил заседание за 2 ноември 2022 г.

През 2016 г. военната прокуратура в София прати Кадурина на съд заедно с вече покойния шеф на ВМА ген. Стоян Тонев. Тя беше обвинена за длъжностно престъпление по чл. 282, ал. 2 от Наказателния кодекс, за това, че от 29 ноември 2004 г. до 10 септември 2014 г., като длъжностно лице извършила действия, надхвърлящи служебните ѝ правомощия, с цел да набави за себе си и за управляваната от нея фирма "Дерма прим" имотна облага. Според обвинението с действията си Кадурина е причинила вреди за близо 6,5 млн. лева на ВМА. Тя беше обвинена отделно и за присвояване на 774 673 лева от болницата.

Скандалът с данни за източване на ВМА започна през 2015 г., когато тогавашният депутат от ГЕРБ и бивш директор на болницата ген. Стоян Тонев напусна парламента и му бяха повдигнати обвинения. След това и проф. Кадурина беше обвинена, че е участвала в източването на болницата през ръководената от нея частна фирма "Дерма прим", като използвала поста си във ВМА, за да предоставя и отдава под наем медицински апарати на частното дружество.

Прокуратурата е протестирала оправдателната присъда на Кадурина, като в протеста си е посочила, че тя е неправилна и в нарушение на закона, тъй като не били съобразени събраните по делото доказателства. Държавното обвинение оспорва извода на военния съд, че Кадурина не може да бъде съдена за длъжностно престъпление по чл. 282 от НК, поради това, че макар като началник на клиниката да е имала длъжностно качество, от спецификата на конкретната ѝ дейност ставало ясно, че тя не е с публичен характер.

Прокуратурата не е съгласна и с извода на съда за липса на доказателства по обвинението, че Кадурина е разпореждала във ВМА да се извършват процедури на пациенти на "Дерма прим" неограничено във времето. В протеста се казва също, че по делото е било доказано, че всички консумативи, както и абонаментното обслужване на използваните от фирмата апарати, са били за сметка на ВМА. Прокуратурата оспорва и оправдаването на Кадурина за присвояване на над 770 000 лева.

"Посочват се аргументи за неправилност на изводите на съда, за това, че размерът на претендирания от държавното обвинение предмет на длъжностно присвояване не е установен и не е дължим на ВМА. Твърди се, че за медицинските услуги, попадащи в предмета на обвинението, е бил наличен ценоразпис за услугите предоставяни от ВМА, а размерът на присвоеното е определен от назначената повторна комплексна съдебно-медицинска и икономическа експертиза по делото", цитира протеста на прокуратурата ВоАпС.