Окръжната прокуратура в Монтана се самосезира по повод информация в журналистически материали за бедствено положение в Берковица и започва проверка дали длъжностните лица правилно са свършили работата си, съобщават от обвинението. 

В публикациите  са изнесени данни за последиците от обилни валежи (около 70 литра на кв.м.), засегнали целия град. Част от кварталите са залети от придошлата река. В квартал "Стара планина" е отнесен асфалтът от улиците, водата завлече автомобили и кофи за боклук. Наводнени са десетки къщи и детски градини. Към настоящия момент няма информация за пострадали хора.

Предстои обобщаване на нанесените материални щети. Предприети са извънредни мерки от държавни и местни органи. Разпоредено е включване на военнослужещи от Българската армия в усилията за преодоляване на последствията от наводнението, добавят от Окръжната прокуратура в Монтана.

Оттам са разпоредили проверка на изнесената информация с оглед установяване наличие на данни за извършено престъпление от общ характер по смисъла на чл. 219 от НК - длъжностно лице, което не положи достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването или запазването на повереното му имущество или за възложената му работа и от това последва значителна повреда, унищожение или разпиляване на имуществото или други значителни щети на предприятието или на стопанството, се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева.

Проверката е възложена на органите на Областната дирекция на МВР в Монтана. Съвместно с Областна администрация Монтана, Регионална здравна инспекция - Монтана и Регионална инспекция по околната среда и водите - Монтана следва да се установят причините за възникналото бедствено положение, в т.ч. имало ли е непочистени участъци, както на реката, така и на околната среда, които да са свързани с причините за наводнението.

Необходимо е да се конкретизират длъжностните лица, отговарящи за почистването на коритото на река Раковска, да се снемат сведения от служители от съответните служби, чиито задължения пряко свързани с опазване на околната среда и водите, както и от други лица, запознати пряко или косвено с обстоятелствата.

В обсега на възложената проверка са предприетите незабавни мерки по оказване на помощ на пострадалите от наводнението, в т.ч. от общинските власти; установяване на причинените имуществени вреди на населението и общината и техния размер, както и всички други обстоятелства, свързани с установяване на обективната истина по случая.

Определен е едномесечен срок за извършването на проверката, подчертават от обвинението.