Щетите от поройния дъжд, който падна снощи в Берковица, са много по-големи в сравнение с тези на 1 и 4 юни, заявиха от общината, предава БТА.

Най-сериозни са пораженията в кв. "Стара планина" - улиците "Кочо Честименски", "Пламък", "Шабовица" и "Кон" са тотално разбити.

На много места настилката е отнесена от водата, която е достигала височина до 1,5 метра. Водата е влачила паркирани по улиците автомобили.

В момента в засегнатите от стихията места работи цялата налична техника на община Берковица, а също и на пожарната, и на Областното пътно управление на Монтана, съобщи кметът на Берковица Димитранка Каменова.

Общината очаква помощ от Българската армия, която да се включи с техника за преодоляване щетите. От снощи в Берковица е обявено бедствено положение, което е в сила и в момента.

Снимка: БТА

Междувременно главен комисар Александър Джартов, директор на ГДПБЗН, посети най-засегнатите райони и на място се запозна с предприетите спасителни действия.

Към момента в село Клисурица, поради опасност от преливане на местния микроязовир, превантивно са евакуирани 35 човека. Изпратен и въведен е в действие модулът за отводняване на сектор СОД-Монтана.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Отводнени са 17 къщи в Берковица и е оказвано съдействие на граждани.. В община Георги Дамяново са установени разрушения по инфраструктурата.

Снимка: БТА

Посетени са над 90 адреса в село Врачеш, като сигналите са предимно за наводнени дворове. Отводнени са мазета и приземни етажи на къщи.

Снимка: БТА

За днес НИМХ предупреждава за значителни валежи и гръмотевици в 16 области от страната - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Смолян, Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Софийска област.

Снимка: БТА

Директорът на ГДПБЗН е в постоянна връзка с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов с оглед предприемане на допълнителни мерки в случай на възникнала необходимост или усложняване на обстановката.