Проливните дъждове нанесоха сериозни поражения и отново наводниха Берковица след бурята вчера. В града е обявено бедствено положение, а сигналите за наводнени къщи, дворове и отнесени автомобили са вече над 100. Прокуратурата в Монтана възложи проверка на причините за бедствието.

Днес там пристигнаха военнослужещи от Враца, които помагат на пострадалите хора, изграждат предпазни диги и почистват речните корита. Дъждът в града не спира в следобедните часове и това допълнително усложнява обстановката.

Жители на Берковица смятат, че причината водата да тръгне през града е собственик на имот в индустриалната зона, който постоянно разрушава дигата на реката, за да не заобикаля. Проблемът е от 2014 година, предаде БНТ.

Хората са сигнализирали институциите многократно.

"Той има път горе, обаче не му се минава, защото оттук му е по-удобно, прекопава си реката и влиза. Реката постоянно стои отворена, ние разчитаме да не вали. Като почне да вали, звъним, търсим го да дойде, да затвори реката. Затваря, но вчера закъсне, защото не беше на место. Уведомени са и Басейнова дирекция, сигнали на 112, към кметицата. Никой не иска да му каже, какво си иска това си прави", каза Георги Георгиев - собственик на цех.

"Трябва да има оперативна група, която да разследва защо коритото на реката е празно, а тука е пълно - той го е насипал, за да може да минава техниката", каза Дилян Димитров.

Кметът на града Димитрина Каменова съобщи, че 85 военнослужищи от Враца работят на терен тук.

"Имаме пътноподдържаща фирма, която е доставила багери и камиони, които извозват увредената инфраструктура. Отделно ни посети зам.-министър на труда и социалната политика г-жа Машова, с която уточнихме комисията, която вече върви по домовете на нашите съграждани, пострадали от наводнението и оценяват щети, дават обяснения какво може да бъде покрит", каза още Каменова.

Относно непочистените корита, тя поясни, че те са държавна собственост.

"Макар в урбанизираната територия - те са държавна и за да бъдат почистени, трябва разрешение от РИОСВ и "Басейнова дирекция". Така че не може да обвиняваме никой", посичи кметицата.

Хората в Берковица посочват като проблем масовата сеч в горите над Берковица, както и непочистените корита.

Междувременно социалното министерство съобщи, че нуждаещите се от общината, които пострадаха от наводненията, могат да подадат заявление за кандидатстване за еднократна помощ до 1512 лева. Екипи на Агенцията за социално подпомагане (АСП) ще окажат максимално бързо подкрепа на хората, пострадали от наводнението в общините Берковица и Монтана, допълват от министерството.

От днес социални работници започнаха обход на засегнатите имоти и съдействаха на нуждаещите се в община Берковица да подадат заявления за кандидатстване еднократната помощ, която се отпуска за покриване на инцидентно възникнали нужди след оценка на нанесените от пороя щети. Създадена е организация финансовата подкрепа да бъде отпусната до края на месец юни.

Екипите на АСП правят комплексна социална оценка на нуждите на хората от социална, финансова, психологическа и здравна подкрепа и ги консултират за възможностите да получат помощ от различни институции.

Утре ще бъде направена оценка на необходимостта от подпомагане в селата Клисурица и Долна Рикса в община Монтана, посочват от МТСП.

Остава в сила обявено бедствено или частично бедствено положение в общините Берковица, Монтана и Георги Дамяново. Няма данни за пострадали хора. Поройният дъжд, който падна снощи в някои части на област Монтана, е нанесъл щети по инфраструктурата в трите общини, съобщи днес областният управител Валери Димитров. Най-големи са щетите в община Берковица. Живеещите в 30 къщи в село Клисурица снощи са били евакуирани.