Софийският апелативен съд остави окончателно в ареста Ивет Стайкова, обвинена за убийството на баба си - актрисата Виолета Донева.

Инцидентът стана в края на октомври в дома на 81-годишната жена.

Прокуратурата твърди, че по делото има достатъчно доказателства, в т.ч. и ДНК експертиза, които потвърждават обвинителната теза.

Пред градския съд адвокатите на Стайкова заявиха, че дванадесетокласничката злоупотребява с наркотици от 14-годишна като има и няколко престоя в клиники. Направила е и предполагаем опит за самоубийство, като се е хвърлила на линиите на метространция "Европейски съюз".

"Искам да живея и да уча. Животът е пред мен. Ще живея при бившия ми приятел или при неговата майки или при майка ми", каза Стайкова пред съда днес. Интересно щяло да ѝ бъде и в Сливенския затвор, а можело да си живее и в следствения арест.

Според апелативните съдии най-подходящо е младата жена да остане в ареста. Съдът прие, че има обосновано предположение, че Стайкова е извършила престъплението, в което е обвинена. Освен това предвид дългогодишната употреба на високорискови наркотици, момичето има поведенчески изменения, суицидни мисли, което прави промяната на мярката ѝ за неотклонение недопустима на този етап, тъй като създава опасност тя да извърши друго престъпление, включително може да е опасна и за себе си.

Предстои изготвяне на психиатрична експертиза на обвиняемата.

Решението е окончателно.

Актрисата Виолета Донева бе открита мъртва в дома си в столичния квартал "Изток" в края на октомври. Сигналът до 112 е подаден от нейни съседи, които забелязали, че от няколко дни не е излизала от вкъщи. За да влязат в апартамента, полицаите са разбили вратата. По тялото на актрисата е имало следи от насилие.

Ивет Стайкова беше привлечена като обвиняема за това, че умишлено е умъртвила Виолета Донева, като я наранявала многократно с нож по главата, шията и гръдния кош. Това е довело до остра кръвозагуба, в резултат на което настъпила смъртта ѝ.