Специализираната прокуратура внесе в съда делото срещу тримата обвинени в организирана престъпна група за трафик на кокаин от Колумбия, съобщиха от прокуратурата.

Случаят е от 31 януари 2020 г., когато в складовите бази на две дружества в столичния кв. "Слатина" и в гр. Ихтиман бяха намерени и иззети над 6000 кашона с ананаси и лайм - внос от Колумбия, с импрегниран в картонените опаковки кокаин с 91 процента чистота на стойност около 35 млн. лв. по цени за нуждите на правосъдието. На "черния" пазар цената на наркотика е двойна.

Пред съда ще отговарят собствениците на двете дружества за търговия и за преработка на плодове - бившият митничар Красимир Керемидчийски и Огнян Асенов. Третият обвиняем - Пламен Пешев, бил помагач, той финансирал и умишлено улеснил със съвети и разяснения вноса на стоката в страната. Към момента обвиняемите са с мерки за неотклонение "домашен арест" и "парична гаранция".

Кокаинът пристигнал в контейнери от Колумбия в пристанището в Солун, на 17 и 27 януари 2020 г. контейнерите преминават гръцко-българската граница. След пристигането на кашоните с кокаин в България е било предвидено да се организира лаборатория, в която колумбийски "химици" да извлекат наркотика. Впоследствие е трябвало той да бъде транспортиран в Испания, откъдето да бъде разпространяван в държавите от Европейския съюз.

Акцията по задържането на кокаина у нас е международна. На 14 април 2020 г. полицията в Нидерландия задържа 1200 кг картонени кашони с импрегниран кокаин (отново в доставка на плодове от Колумбия). Разкрити са били и две лаборатории с над 1000 литра химикал за извличане на наркотика. В Испания, Нидерландия и Колумбия са задържани общо 16 лица. В действията по неутрализиране на престъпната организация взимат участие повече от 300 полицейски служители, в т.ч. на ГДБОП.