Софийската районна прокуратура (СРП) привлече към наказателна отговорност Кристиян Христов за незаконно използване на техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация. Това съобщиха от прокуратурата.

За периода от 25.05.2018 г. до 30.05.2023 г. на различни места на територията на София, обвиняемият без надлежно разрешително, което се изисква по закон, е използвал специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация - престъпление по чл. 339а, ал.1 от Наказателния кодекс.

В хода на разследването е установено, че Христов е записвал срещи на обвиняемият Петьо Петров - Пепи Еврото, с различни български граждани и магистрати.

На Христов е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 1000 лева, както и забрана за напускане на пределите на България, добавя БТА.

Междувременно по същото досъдебно производство, обвиняемият Петров е обявен за издирване чрез Европол и Шенгенската информационна система (ШИС). Чрез ШИС обявено за издирване е и детето на Петров Разследването по случая продължава, информират още от СРП.

На 31 май служители на ГДБОП задържаха пред входа на БТА Кристиян Христов, който трябваше да даде пресконференция в Националния пресклуб на агенцията на тема: "Осемте джуджета" отвътре и порочните методи за овладяване на съдебната система".