Върховният съд в Кралство Дания е потвърдил решението на градските магистрати, с което е допуснато предаването на 30-годишния Рангел Бизюрев на българските власти, съобщиха от Окръжната прокуратура в Пловдив.

Там е постъпило уведомление за предаването на обвиняемия за убийството на 24-годишния Димитър Малинов от село Цалапица, който е издирван с европейска заповед за арест. 

24-годишният Димитър беше пребит до смърт на 20 юли м.г. край пловдивското село, а тялото му бе открито седмица по-късно, заровено в покрайнините на селото. Обвиняем за жестокото престъпление е 30-годишният Рангел, който още преди да бъде намерен трупът на жертвата му, напусна България и се укри. Срещу него бе повдигнато задочно обвинение и бе издадена европейска заповед за арест.

В ареста обаче са 20-годишните близнаци Борислав и Валентин Динкови, помогнали на Бизюрев да избяга в чужбина и заровили тялото на жертвата. Те са обвинени в лично укривателство. В края на февруари Районният съд в Пловдив даде ход на съдебния процес срещу братята, като магистратите решиха делото да се гледа по общия ред, а не както искаше защитата на Динкови по съкратената процедура. Така след екстрадицията от Дания на основния заподозрян Рангел Бизюрев, той ще може да бъде разпитан като свидетел.

30-годишният Рангел бе задържан в края на ноември м.г. в малък провинциален град в Дания, където започнал работа във фирма за почистване на стъкла.

Кога ще бъде извършено фактическото прехвърляне на Бизюрев от Дания в България обаче към момента не е ясно.