В Районния съд в Пловдив започна съдебният процес срещу близнаците Валентин и Борислав Динкови, обвинени в лично укривателство и подпомагане на сочения за убиец на Димитър Малинов от пловдивското село Цалапица Рангел Бизюрев, предаде БТА.

Час преди началото на заседанието близки на убития млад мъж протестираха пред сградата на прокуратурата и пред Съдебната палата. Искането им бе да бъде изчакано завръщането на Бизюрев, а близнаците да бъдат обвинени в съучастие в убийството.

Магистратите обаче решиха делото да се гледа по общия ред, а не както искаше защитата на братята по съкратената процедура. Така след екстрадицията от Дания на основния заподозрян Рангел Бизюрев същият ще може да бъде разпитан като свидетел.

Соченият за физически извършител на жестокото убийство беше арестуван в Дания в края на ноември миналата година след четиримесечно издирване. В началото на съдебното заседание адвокатът на братята поиска съдът да си направи отвод, но искането беше отхвърлено.

Пред журналисти защитникът посочи, че близнаците признават вина за лично укривателство.

Следващото заседание по делото е насрочено за 26 март.

Смъртта на 24-годишния Димитър Малинов е настъпила в резултат на тежък побой, който му е бил нанесен на 20 юли м.г. около 22:30 часа. Тялото му е намерено заровено на около километър от мястото, на което последно е бил видян.

Предишното заседание на районния съд бе отложено по искане на прокуратурата - то да не стартира, докато задържаният в Дания Рангел Бизюрев бъде върнат и разпитан у нас. Смята се, че неговите показания биха изиграли ключова роля за изхода на процеса. За неговото екстрадиране в България обаче няма новини.