Делото срещу близнаците Валентин и Борислав Динкови, обвинени в лично укривателство и подпомагане на сочения за убиец на Димитър Малинов от пловдивското село Цалапица Рангел Бизюрев, отново не започна, предава БТА.

Според съдебния състав на Районен съд - Пловдив процесът трябва да започне след екстрадицията на обвиняемия като физически извършител Рангел Бизюрев от Дания. Междувременно братята остават с мярка "задържане под стража".

Въвеждането на братята в залата бе придружено с викове "убийци" от страна на близките на убития младеж, които преди това, пред сградата на съда поискаха делото да се прехвърли към окръжната прокуратура, предава БНР.

"Влизам в затвора при вас, за да си разчистим сметките. Проклети да сте. Само да ги пуснат и ще ги ликвидирам - ще играе автоматът. Никой не може да ме спре", обърна се към братята чичото на Димитър Пейчо Малинов, цитиран от plovdiv24.bg.

Наблюдаващият прокурор по делото Димитър Костов коментира пред журналисти, че разкриването на обективната истина е най-важното в наказателния процес и държи на разпита на Бизюрев, защото това би променило много неща.

По думите му след разпита обвинението срещу близнаците хипотетично може да бъде променено.

Защитата на братята Динкови в лицето на адвокат Светлана Званчева поиска по-лека мярка - домашен арест с електронна гривна и заличаването на Бизюрев от това дело, но и двете искания не бяха уважени.

"Не се осъществява справедлив процес спрямо двамата ми подзащитни. И това е с всички действия и на прокуратурата, и на съда", каза адвокат Светлана Званчева.

Смъртта на 24-годишния Димитър Малинов е настъпила в резултат на тежък побой, който му е бил нанесен на 20 юли около 22:30 часа. Тялото му е намерено заровено на около километър от мястото, на което последно е бил видян.

Предишното дело бе отложено по искане на прокуратурата - то да не стартира, докато задържаният в Дания Рангел Бизюрев бъде върнат и разпитан у нас. Смята се, че неговите показания биха изиграли ключова роля за изхода на процеса. За неговото екстрадиране в България обаче няма новини.

Делото трябва да продължи след месец - на 26 февруари.