"Преднамерен или непреднамерен сценарий, че в България се убиват журналисти, но сценарият не издържа. Но той ще се повтаря отново и отново, той има своите политически измерения. Наслушахме се на всякакви инсинуации, но политически рейтинг така не се прави" - така главният прокурор Сотир Цацаров коментира съмненията около убийството на 30-годишната Виктория Маринова в Русе.

"Хората имат своите основания за притеснения, но поне в този случай колегите ми си свършиха бързо работата. Бързото разкриване е резултат не на натиск, а на професионална работа и добро стечение на обстоятелствата", подчерта Цацаров в интервю за Нова телевизия.

Той потвърди, че разследващите работят основно по версията за спонтанно нападение

"Нито аз, нито колегите ми, които работят пряко по разследването на престъплението, сме изключили пряко някоя от версиите. В началото версиите бяха три - и спонтанно нападение, и поръчано, както и за нападение, което е пряк резултат от журналистическа дейност. Тази последна хипотеза досега не намира опора в доказателствата. Нито втората. Работи се основно по версията за спонтанно нападение, извършено от Северин Красимиров", обясни Цацаров.

При разпита Северин не отричал извършеното убийство, а по-скоро го описвал фрагментарно и отказвал да признае насилие, отричал и каквото и да е посегателство на половата неприкосновеност.

"Не бих казал, че обясненията му кореспондират със събраните до момента доказателства, но разпитите ще продължат в Русе. Доказателствата за нас за момента са повече от безспорни", каза главният прокурор и припомни, че са иззети дрехи, по които има не просто кървави следи, но и ДНК, които съвпадат с тялото на жертвата.

По тялото на жертвата пък има биологични следи, които съвпадат с тези на Северин. Няма доказателства за предизвикване, а става дума за грубо и брутално нападение под влияние на алкохол с цел сексуално посегателство, коментира още Цацаров.

"Примитивно съзнание, примитивен нагон, изключителна бруталност. Жестокост, на моменти необяснима и перверзия, която личи и върху насилието, и върху сексуалното посегателство върху жертвата", описа го той, като изтъкна, че и да е имало преди това визуален контакт между двамата, той е бил случаен и в деня на нападението.

"Интересна подробност от разследването - когато отидохме в Русе заедно с министъра на вътрешните работи и когато все още една голяма част от информацията за извършителя не беше събрана, там ни чакаше изготвен психопрофил от експертите от Института по криминалистика към МВР. Когато сега чета този профил, първо той отговаря на 90% на личността и мотивите на извършителя и второ, освен това, той е и едно свидетелство за доста добра професионална работа", разказа още главният прокурор.